– Jeg husker første gang jeg så alle bunadene under en 17. mai-feiring på Karl Johan. Jeg ble helt målløs, sier skreddermester Alina Zaremba.

Bunadlidenskap

Butikken heter BunadNorge og ligger i Sverres Gate, rett ved Kvartal 48. Zaremba driver i lokalene sin virksomhet, Alina Design, som sysler med omsøm av bunader for BunadNorge og andre kunder. Hun kreerer også egne drakter.

Her finnes det en polsk kvinne til: Barbara Stefankowska-Fulek. Hun er koordinator for BunadNorge når det skal bestilles nye bunader eller bunadskjorter fra to polske fabrikker – henholdsvis i Krakow og Chlemno.

– Nasjonaldraktene sto sterkt i Polen, men tradisjonen er i ferd med å forsvinne i og med at den yngre generasjonen ikke bruker bunader. Og på vår nasjonaldag, 3. mai, er det ikke noen tradisjon for å gå ut med nasjonaldrakter. Men vi har en del folkemusikkgrupper, dansere og andre grupperinger innen kulturen som bruker nasjonaldraktene våre, skyter Stefankowska-Fulek inn.

Men begge de to polske kvinnene har en lidenskap for norske bunader og nasjonaldrakter og forsøker sammen med innehaver av BunadNorge, Tore Alhaug, å livnære seg på interessen; I tillegg til å ta på seg salg og oppdrag rundt korps- og koruniformer.

For sent

– Men nå er det vel hektisk for dere?

– Det kan være stille andre deler av året, men akkurat i denne perioden så er det høytid, ja. Mange er innom for å slå av en hyggelig prat og for å handle eller reparere eller rette opp bunader som ikke passer, sier Alhaug og smiler.

– Men toget er nok gått når det gjelder å skaffe seg ny bunad til 17. mai. Produksjonen tar mellom to-tre måneder, for vi sender norsk stoff fra Gudbrandsdalen ned til systuene i Polen før man går i gang med det tidkrevende arbeidet med å sy bunaden.