I 2002 så Kirkebakken Grand Prix dagens lys og rulleskirennet har tiltrukket seg de aller største stjernene i langrennssporten gjennom 20 år. Marit Bjørgen, Therese Johaug, Petter Northug, Natalia Nepryaeva og Alexandr Bolsjunov har alle bidratt i folkefesten som Hamar Skiklubb inviterer til på årlig basis. Tor Arne Hetland og Anita Moen tok steget opp på seierspallens øverste platå da rennet ble arrangert for første gang, og siden den gang har arrangementet blitt et anerkjent varemerke i Norge. I fjor ble det avholdt en litt alternativ variant, både på grunn av pandemien og gravearbeid i Storhamargata. I 2020 måtte det avlyses, så årets renn er nummer 20 i rekka.

Vi var faktisk først ute med denne type renn i Norge, og Kirkebakken Grand Prix er blitt anerkjent i miljøet og et varemerke som mange kjenner til, sier Avle Christen Bjørn i Hamar Skiklubb.

Vil ikke utvide

Med årene har både Blinkfestivalen og rulleskiarrangementet i Toppidrettsveka vokst seg langt større enn Kirkebakken Grand Prix, men Hamar Skiklubb ønsker ikke at deres arrangement skal vokse for enhver pris.

Vi har diskutert om vi ønsker å utvide, men har valgt å holde på konseptet vårt. Vi har fått tilbakemeldinger fra både utøvere, tilskuere og media at de liker den kompakte modellen som Kirkebakken Grand Prix er. Det kan nok være vanskeligere å få utøvere hit om vi strekker arrangementet utover hele dagen eller til og med flere dager, sier Bjørn.


Bare norske utøvere

Tidligere har både svenske og russiske løpere konkurrert om edelt metall i Kirkebakken Grand Prix, men arrangørene har valgt ikke å gjøre noen framstøt mot internasjonale utøvere i år.

Russerne er jo ikke like attraktive i år, og vi ser jo at det hadde vært moro å få de svenske sprintjentene hit, men vi har diskutert dette og kommet fram til at det er mer enn god nok produksjon av norske utøvere. På jentesida mangler vi kanskje de store trekkplastrene nå som Johaug og Bjørgen ikke er med lenger, men Maiken Caspersen Falla kommer, og det samme gjør Lotta Udnes Weng. Caspersen Falla avslutter på sett og vis karrieren her, forteller Bjørn.

På herresiden er det utøvere med et vanvittig antall seire til sammen som skal gjøre opp om seieren. Johannes Høsflot Klæbo må sies å være storfavoritt sammen med sprinter Håvard Solås Taugbøl, men kombinertløperne Jørgen Graabak og Jarl Magnus Riiber kan fort melde seg på i kampen om gullet. Det kan kan også Even Northug som deltok i Kirkebakken som 15-åring for ti år siden. Årets femmilvinner i Holmenkollen Martin Løwstrøm Nyenget blir også spennende å følge.

I tillegg har vi spennende lokale utøvere i Kristoffer Kvarstad, Fredrik Helgestad og Stian Berg. Sistnevnte har jo vunnet her tidligere, så det kan komme overraskelser også i år, sier Bjørn.

I tillegg til den ordinære sprinten vil det også bli aldersbestemte konkurranser. Det vil bli en ungdomsstafett for klubblag, for utøvere mellom 12 og 16 år. For de som er yngre enn det vil det bli arrangert et barneløp, altså på beina uten rulleski.

Da skal blant andre Klæbo, som er et forbilde for mange, jogge sammen med dem, avslutter Bjørn.