Gå til sidens hovedinnhold

35 år etter at han stilte ut i samme bygg er Nygaard tilbake med utstilling i kunstforeningen

35 år etter forrige gang han hadde utstilling i samme bygg er Bjørn Terje Nygaard tilbake med og kanskje er det oppveksten hans i California og på Amerikansk Samoa man kan se inspirasjon fra i de 14 bildene han nå stiller ut i Hamar Kunstforening.

Nygaard tok sin utdannelse på Kunstskolen i Trondheim i 1977-1978 før han deretter studerte ved Statens Kunstakademi 1978-1982 og disse årene har satt et solid avtrykk i kunsten hans all den tid det var i løpet av disse årene han ble introdusert for framtredende billedkunstnere som Lars Tiller, Roar Wold og Ove Stokstad. Men kanskje er kunsten og da særlig fargebruken også inspirert av andre forhold, nemlig oppveksten i utlandet.

– Min far var eventyrlysten og bestemte seg for å dra til USA på lykke og fromme, så da jeg var fire og et halvt år flyttet jeg til California hvor jeg bodde fra 1961 til 1965. Deretter flyttet vi Amerikansk Samoa der vi bodde i havnebyen Pago Pago på sydhavsøya Tutuila. Der bodde vi fram til 1968, forteller Nygaard.

Han er usikker på hva det har betydd for ham som kunstner å tilbringe disse formative årene i helt andre himmelstrøk.

– Det vet man jo egentlig ikke. Det kan godt være at jeg preges av dette ubevisst og de lyse fargene i bildene mine kan kanskje relateres til denne tiden. Fargene i maleriet som jeg har kalt «Tutuila» gir meg en følelse av Samoa, forteller Nygaard som da han var en relativt fersk kunstner hadde utstilling i samme lokale tilbake i 1986. Da i det som het Kunstnersenteret i Hamar.

– Men å vente 35 år med neste utstilling går nok ikke, sier han og ler.

Flere bilder lokalt

Etter at tiden på det amerikanske kontinentet var tilendebrakt bosatte familien seg i Brumunddal hvor Nygaard nå også bor og jobber. Kunstverkene hans kan du faktisk ha sett mange steder uten at du er klar over at det er hans. Han har nemlig hatt en rekke utsmykkingsoppdrag lokalt og har nå malerier hengende på blant annet, Doktorgården tannlegesenter, Sanderud sykehus, Norsk Tipping, Sparebanken Hedmark, Brumunddal og Hamar, Nordea og Campbell & Co i Hamar.

Han har tidligere kombinert kunstneryrket med deltidsstilling i helsevesenet, men nå driver 65-åringen med kunst på heltid.

– Nå kan jeg endelig jobbe så mye jeg vil og når jeg vil, men jeg har alltid fått dette til å fungere, sier han.

Fornemmelse av rom

Han forklarer at han jobber med konstruktive problemstillinger i maleri, med flater bygd opp av firkanter, hvor bildene blir meditasjoner over disse grunnformene. Han prøver å utnytte fargens romskapende muligheter ved å kombinere varme og kalde farger slik at de kan virke henholdsvis nære og fjerne.

– Ved å sette forskjellige former og størrelser opp mot hverandre skapes en fornemmelse av rom, sier Nygaard.


Fram i lyset

Berit Midtskogen i utstillingskomiteen i Hamar Kunstforening har i mange år beundret kunsten til Nygaard og etter at hun ble tilknyttet kunstforeningen prøvde hun å få ham i hus. Det lyktes hun med.

– Han er utrolig dyktig og han fortjener å bli dratt fram i lyset. Han er jo ikke en som roper så høyt selv, sier hun.

– Det er veldig hyggelig å bli spurt, svarer Nygaard som ikke tenker så mye på at maleriene hans skal selges.

– Det tenker jeg aldri på. Jeg ønsker bare å få til en best mulig utstilling, sier han.

Utstillingen hans hadde åpning i Hamar kunstforening lørdag og blir stående fram til 3. oktober.