Aleksandra (37) byttet ut ingeniørjobb med sin store lidenskap: – Hvem som helst kan lage god sjokolade

DET SØTE LIV: Aleksandra Zhar er utdannet ingeniør, men hoppet av jobben hos Statens Vegvesen for å lære seg mer om sjokolade. Nå tilbyr den russiske 37-åringen som er bosatt i Brumunddal kurs for å lage sjokolade og skape fine kreasjoner av den. Det mener hun alle kan klare.

DET SØTE LIV: Aleksandra Zhar er utdannet ingeniør, men hoppet av jobben hos Statens Vegvesen for å lære seg mer om sjokolade. Nå tilbyr den russiske 37-åringen som er bosatt i Brumunddal kurs for å lage sjokolade og skape fine kreasjoner av den. Det mener hun alle kan klare.

Aleksandra Zhar har master i logistikk og jobbet ni år som ingeniør før hun bestemte seg for å følge hjertet å gjøre noe helt annet. Nå tilbyr hun gjennom Zhar sjokoladeskole kurs der målet er å inspirere flere voksne og barnefamilier til å oppdage gleden ved å lage egen sjokolade

DEL

(Ringsaker Blad) 37 år gamle Aleksandra Zhar kommer fra Russland, men studier i Molde førte henne til Norge og etter hvert ingeniørjobb i Statens vegvesen på Hamar. Et samlivsbrudd i 2015 fikk henne til å ta et steg tilbake i livet og fundere på hva hun virkelig hadde lyst til å gjøre, hva som ga henne glede i livet. Svaret var sjokolade.

Nå er vel ikke hun den eneste jenta som finner stor glede i sjokolade, men her snakker vi ikke om å spise den. Vel, primært. Hun har prøvd å trøstespise vanlig sjokolade hun som mange andre, men interessen for sjokolade som fag og ikke bare simpel stimuli fikk hun etter kurs hun ble tipset om å ta. Hun fant ut at dette med sjokolade var det lite kjennskap til i Norge og etter å ha investert en god slump penger i kurs i Frankrike og Spania har hun nå forenklet og tilpasset denne lærdommen slik at alle nå i prinsippet kan bli sjokoladekunstnere.

– Av franskmennene lærte jeg at man ikke skulle avvike et gram fra oppskrifter og at utstyret må være av ypperste kvalitet, men jeg synes ikke det stemmer. For å tempere sjokolade fungerer et termometer til 120 kroner fra Clas Ohlson like godt som det til 3000 kroner som jeg fikk anbefalt. Det er også lov å leke seg og eksperimentere med oppskrifter, og hvem som helst kan egentlig lage god sjokolade, forteller hun.

VIL HELST LÆRE BORT: Zhar hadde opprinnelig en plan om å produsere sjokolade i relativt stort volum, men fant ut at hun heller ville undervise enn å masseprodusere.

VIL HELST LÆRE BORT: Zhar hadde opprinnelig en plan om å produsere sjokolade i relativt stort volum, men fant ut at hun heller ville undervise enn å masseprodusere.


Ønsker ikke å masseprodusere

Planen var opprinnelig å produsere sjokolade i stort volum og selge det til forretninger,men Zhar fant fort ut at denne type repetitiv og tidkrevende jobb ikke var det som ga henne glede. Det å lage sjokolade er også temperaturavhengig, noe som gjør det krevende rent klimatisk om man kun satser på hjemmeproduksjon.

–Jeg fant ut at jeg heller ønsker å undervise enn å produsere og jeg lager i utgangspunktet ikke sjokolade for salg. Akkurat nå har jeg derimot 16 elever som tar nettkurset som jeg har bygget opp. Dette er et kurs som alle kan ta for å lære å lage vakre kreasjoner på kort tid. Jeg håper at dette for mange kan bli en hobby som samler hele familien rundt bordet, sier 37-åringen som hevder at det er lettere enn det ser ut til å lage sjokoladekreasjoner.

– Når barn ser sjokoladekunst blir de som regel imponert og tror at det er umulig å få til, men ved å prøve finner de ut at de kan klare det like bra som de proffe og det gir skaperglede. Da har jeg oppnådd det jeg ønsker, sier Zhar.

Opptatt av etikk og bærekraft

Sjokoladelages som kjent av kakaobønner og dette er en business som ikke i alle tilfeller går helt redelig for seg. Regnskogen blir i mange tilfeller skadelidende og barnearbeid er ikke uvanlig i plantasjene.

– Ved å kjøpesjokolade fra enkelte produsenter investerer man på mange måter i barnearbeid. Jeg kjøper kun produkter fra kjente leverandører med fokus på bærekraft og med etiske verdier jeg kan støtte, sier Zhar som med egne øyne har sett hva som slipper igjennom kvalitetskontrollen hos kjente sjokolademerker.

Enkelte sjokolademerker kjøper jeg rett og slett ikke for jeg vet hvordan de er laget, avslutter hun.

Artikkeltags