Har du ikke sett serien, men vurderer å gjøre det, bør du kanskje ikke lese lengre enn hit ettersom noe av handlingen røpes.

Sesong 2 består av åtte episoder som nå alle er sluppet og seertallene begynner å strømme inn. Tirsdag hadde hele 253 000 sett første episode og snittet på de seks episodene som da lå ute var på hele 197 000 seere.

– Det tyder på at publikum ikke kan vente med å få sett programmene, sier medieanalytiker i NRK Marcus Fredheim.

Med de tallene som nå foreligger er det nærliggende å sammenligne serien med andre NRK-suksesser som Exit og Førstegangstjenesten.

– Rådebank ligger og vaker i området rundt der de store seriene våre gjerne er på dette tidspunktet. Det er altfor tidlig å si noe konkret om hvor det vil ende. Men absolutt en lovende start, sier en annen i NRKs medieanalytikeravdeling, Iacob Christian Prebensen.

Alvorlig tematikk

Serien som skildrer rånemiljøet med troverdighet får nå mye skryt for hvordan de belyser mental helse hos unge menn. En av seriens hovedkarakterer tar nemlig sitt eget liv og måten serien belyser denne tematikken på hylles av både seere og fagfolk.

– Planen har hele tiden vært å fortelle historier om unge menns mentale helse, i sesong 1 med dyp alvorlig kjærlighetssorg, og nå i sesong 2 om selvmord. Selvmord er den vanligste dødsårsaken blant unge menn, og vi tror vi trenger slike serier som målgruppen kan relatere seg til for å skape rom for å snakke om vanskelig følelser. Vi har jobbet med sesong 2 i lang tid før vi publiserte sesong 1, og er veldig stolte av serien. Da er det veldig fint at så mange velger å se og engasjere seg i Rådebank, sier produsent Tom Marius Kittelsen.

Imponert

Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, er en av mange som er imponert over serien.

– Jeg synes den er veldig god. Den skaper en tematikk i samfunnet som gjør det lettere å snakke sammen. Den viser også tydelige årsakssammenhenger, og viser at selvmord er både et indre og et ytre press. Andre dimensjoner den får fram er konsekvenser selvmord får for etterlatte. Da tenker jeg på alle S-ene. Sorg, savn, skam, skyld, selvbebreidelse. Det trenger vi å få en bevissthet rundt, sier Gundersen i et intervju med VG.

– Et viktig tema

I et intervju med TV2 nylig fortalte Waage at det var ekstremt krevende å spille inn scenen der han tar imot dødsbudskapet.

– Jeg husker da vi skulle spille scenene så prøvde jeg å finne ut av: «Hvordan spiller man disse scenene? Hva er det GT føler på nå?» Fordi man har ikke peiling, forklarer Waage.

I samme intervju sier han at han tror mange seere ble veldig overrasket over at serien tok en slik vending, men at dette er et tema som er viktig å snakke om.

– Det er et veldig viktig tema å ta opp og prate om. Jeg er glad for å kunne gjøre det, sier Waage til Tv2.