Anno Domkirkeodden-avdelingsdirektør, Magne Rugsveen, innrømmer at det har vært en tøff tid for museet. Han og medarbeiderne har måttet skuffe vordende brudepar, festivaltilhengere og andre gjester på grunn av koronakrisen. Oppe i alt dette har han måttet håndtere hærverk på museumsområdet ved å stenge museumsparken på kveldstid.

Inntektene halvert

Middelalderfestivalen skulle ha vært avviklet mellom 12. og 14. juni. Den er avlyst. Sannsynligvis hadde 10.000 mennesker inntatt museet.

Museumsnatt ble stoppet. Det samme skjer med St. Hans-feiringen.

Inne i Hamardomen skulle det har vært tett med bryllupsseremonier, med gjester fra fjern og nær.

– Alt som er moro er avlyst, sier Rugsveen alvorlig.

– Vi har stengt ned til 5. juni. Vi sitter og følger med på hva myndighetene kommer med, og håper på åpninger for vielser. Nå har det vært lov med vielser inntil fem personer, og signalene før helgen tydet på at man åpner for 20. Etter hvert blir et kanskje mer. Men for oss er det triste allerede skjedd. Alt som kunne leies ut var fullbooket.

Han har måttet gi brudepar brutale beskjeder.

– Skrekkelig. Tenk på det å forberede deg til bryllup i to-tre år, så er det en bryter som skrus av. Det blir ikke noe av.

– Vi kan heller ikke tilby dem lokaler neste år, for da er det booket med andre markeringer og selskapeligheter.

For museet har koronakrisen store økonomiske konsekvenser:

– Halvparten av leieinntektene for året er borte. Viktige inntekter for budsjettet vårt. Selskaper har stoppet helt opp, og vi vet ikke helt hvordan vi skal få i gang den virksomheten igjen. Det er litt trange lokaler her i forhold til smittevern.

Hærverk

– Foreløpig er målet at vi skal åpne museet til vanlig sommersesong 5. juni.

– Hvordan blir denne sesongen?

– Ja, si det. Planen er at vi skal kjøre en åpning med egne ansatte, uten innleid personell, for å unngå permitteringer. Dette er jo en sommer ingen helt vet hvordan kommer til å bli. Det sies at det blir en sommer der folk vil feriere i eget land. Blir det mange som kommer til Hamar? Har vi kapasitet til å ta imot folk? Og blir det mye folk, hvordan bemanner vi i forhold til smittevern? Det kan jo ikke være stint med folk inne på låven. Likevel skal folk som kommer hit tas imot på en ordentlig måte.

Oppe i alt har museet blitt utsatt for forsøpling og hærverk. Ruteknusingene i vinter alene kostet 100.000 kroner.

Dermed kom beskjeden forrige onsdag om at hele 1. mai-helgen skulle museet være stengt for all ferdsel på kvelds- og nattetid, mellom klokken 20 og 07.

– Det gikk bra. Og vi ble møtt med forståelse. Derfor blir det nok stenging også natt til 17. mai.

– Men målet er å ha et åpent museum. Domkirkeodden er store arealer hvor det er umulig å sperre folk ute fysisk, og det skal være til glede for hele befolkningen.