Gå til sidens hovedinnhold

Amerikanske Annie skal hjelpe folk med å finne slekten

Artikkelen er over 1 år gammel

– Dere er heldige i Norge, som har gode arkiver, sier Anne Smith. Denne sommeren skal hun jobbe ved utvandrermuseet, og hjelpe besøkende med å finne slekten.

Norsk Utvandrermuseum har startet en praktikantordning med Brigham Young University i Utah.

I sommer skal Annie Smith fra Provo og medstudenten Forrest Emmett, som kommer senere, avholde kurs i slektsgransking flere lørdager i juni og juli. Og de skal gi besøkende som kommer til museet konkrete råd om hvordan de kan lykkes i jakten på slektshistorien.

Vil finne røttene

I USA tar Smith konkrete fag ved universitetet som går på slektsgranskning.

– Å finne fram til slektninger og slektshistorien står spesielt sterkt hos oss amerikanere. Vi er en nasjon hvor alle, på et eller annet tidspunkt, var en innvandrer. Det å kjenne tilhørigheten sin er å finne ut hvem man er. Og amerikaneren har et sterkt ønske om å oppsøke røttene sine og se hvordan forfedrene levde, sier Smith.

Hun er blitt en slektsgranskerekspert:

– Jeg har jobbet i fire år med slektsgransking, og har sett mye på norske arkiver. Jeg kan lese gammel håndskrift, gammelnorsk og til og med runer. Og jeg har god kjennskap til amerikanske arkiver. Dermed kan jeg ikke bare hjelpe nordmenn som søker utvandrede landsmenn, men jeg kan også finne igjen slekt som lever i USA i dag.

– Hva er tipset ditt for hvordan man lykkes med å finne fram til slekten?

– Det beste er å starte med deg selv og din nærmeste familie. Snakk med de nærmeste og se hvor langt du kan rekke bare med gode samtaler. Derfra må du bestemme deg for hvilken del av slekten som interesserer deg mest, som du legger ekstra ressurser i, sier Smith.

– Dere nordmennene er heldige. Dere har godt gratis arkivmateriale ute på nettet, som dere kan søke i.

Bare starten

Avdelingsdirektør Norsk Utvandrermuseum, Terje M. Hasle Joranger, er glad for å ha Annie på plass:

– De amerikanske studentene hjelper ikke bare oss med arbeidsoppgaver, men de tilfører oss verdifull kompetanse. De er med på å skape blest om museet vårt, og kan lokke folk til å komme hit for å oppleve samlingene våre.

Jordager sier at praktikantordningen bare er starten på det oversjøiske samarbeidet:

– Vi ønsker å knytte aktivt museet til høyere læringsinstitusjoner i USA. Et slikt samarbeid er gjensidig fordelaktig, ikke minst i forbindelse med at museet innehar en rolle som nasjonal koordinator for 200-årsmarkeringen av norsk utvandring til USA, sier Smith.

Onsdag 19. juni skal venneforeningen ha en medlemskveld hvor Annie snakker om Identitet og slektsforskning. Og venneforeningen skal sørge for at man setter et ekstra søkelys på slektsgranskning denne sommeren:

– Vi skal bidra med det praktiske i tillegg til at vi har en del kunnskaper på området, sier Ola Aas, leder i Norsk utvandrermuseums venner.

– Det som er spennende, sett med våre øyne, er at vi nå får inn unge personer som kommer fra slektsforskningens Mekka, som kan se ting på en helt annen måte enn det vi har gjort til nå.