–Jeg har alltid hatt lyst til å spille Peer Gynt, sier skuespiller Anders Baasmo til Riksteatret.no.

Annerledes Ibsen

– Hvis vi gjør det på den riktige måten, tror at jeg at vi kan komme nærmere kjernen, nærmere det stykket egentlig handler om. Jeg håper vi kan lage en forestilling som gjør at folk kan kjenne igjen mer av seg selv i Peer.

Og premieren skjer i Hamar kulturhus 30. august.

Han får med seg et spennende ensemble på turneen. For Gisken Armand, Ola G. Furuseth, Jan Sælid og Thea Lambrechts Vaulen blir med på de 62 forestillingene som skal vises i hele Norge.

Det blir en annerledes tolkning av Peer Gynt. Regissør Ole Anders Tandberg har valgt å gå tett på personene i Ibsens mesterverk.

Hva skjer med vår oppfatning av Peer Gynt når vi kommer tett på, hjemme i kjøkkenet hos Peer? Hvem var han egentlig, og hvorfor flyktet han alltid fra seg selv?

Mer å se

Her er de andre Riksteaterforestillingene som legger ut på rundreise:

Med «Pust» av den britiske dramatikeren Duncan Macmillan, byr Riksteatret på en moderne kjærlighetshistorie med Kamilla Grønli Hartvig og Axel Bøyum i rollene. Regien er ved Marie Blokhus og Ingrid Olava står bak musikken. I en serie lynraske scener blir historien fortalt, gjennom en samtale som varer livet ut. Det handler om de små og store valgene vi gjør i livene våre. Duncan Macmillan har selv beskrevet stykket som en blanding av «stand up», dans og en brytekamp. Mange vil for øvrig huske Axel Bøyum fra TV-seriene Heksejakt, Heimebane og Øyevitnet, mens Kamilla Grønli Hartvig er aktuell i den norske TV-serien Ambassadøren.

Hip hop-forestillingen «Blokk til blokk» med Don Martin, Fela og Castro ble en stor suksess på Det Norske Teatret, og skal nå på turne med Riksteatret. Hvor du kommer fra er ikke bare et sted du ikke har valgt, det er også med på å gjøre deg til den du er. Blokk til blokk er en konsertforestilling om å komme dit du er, ikke på grunn av, men på tross av. «En opplevelse som er større enn en konsert og rikere enn en vanlig forestilling» skrev Aftenposten og belønnet forestillingen med terningkast 5.

Astrid Lindgrens eventyrlige klassiker «Mio, min Mio» er historien om den foreldreløse gutten som blir prins Mio. En fortelling om savn og ensomhet, vennskap og ondskap og det sterke båndet mellom barn og foreldre. Forestillingen i Hilde Brinchmanns regi fikk Heddaprisen 2019 for «Årets beste barneforestilling».

Det Andre Teatret har markert seg som et av de mest lekne og innovative teatrene her i landet. Nå legger de ut på veien sammen med Riksteatret, med forestillingen «Verdens nest kuleste forestilling». I samarbeid med publikum skal de lage historiens beste show for hele familien, der små og store får være med på å bestemme hva som skal skje. Ingen forestillinger blir like, men Det Andre Teatret og Riksteatret lover at alle blir like morsomme og garanterer en «underholdningsbombe».

Når Riksteatret legger ut på turneer vil det skje med nødvendige smitteverntiltak, innenfor Regjeringens begrensninger på 200 publikummere og med nødvendig avstand.