Gå til sidens hovedinnhold

Anne Lise (87) er en av mange frivillige CRUX er avhengig av: – Jeg ser at min innsats betyr mye for mange

Hver uke deles det fra CRUX Arbeideren ut om lag 200 poser med gratis mat til byens minst bemidlede. Dette er et tilbud som ikke ville vært mulig å opprettholde uten hjelp fra frivillige og givere med stort hjerte.

Klokka har så vidt passert 1130 på en onsdag i september og høstsola varmer godt i bakgården på Værested Arbeideren. Der står en kø med folk som vanligvis ikke har så mye solskinn i livene sine. Alle er her for å hente en pose med mat slik mange av dem har gjort ukentlig i flere år. Men noen er nye for året.

– Før var det primært brukere av værestedet som benyttet seg av dette, men vi ser nå at det er folk fra flere samfunnslag her. Vi vet ikke det med sikkerhet, men vi antar at pandemien kan ha gjort at mange har fått trangere økonomi for nå ser vi mer til mannen i gata her, forteller arbeidsleder Stein Tore Hermansen.

Han forteller om lite svingninger i antall poser som deles ut ukentlig.

– For et par uker siden delte vi ut 219 poser og det er det høyeste antallet på lenge, men vanligvis ligger vi på om lag 200. Etter at vi begynte med matutdeling har jo Frelsesarmeen og Barmhjertighetens hus begynt med det samme, men vi merker ingen nedgang her av den grunn, sier han.

Matutdelingen foregår slik at det på tirsdager og torsdager er brukere av værestedet som får hente mat, mens det onsdager og fredager er åpent for alle. Mottakerne har med egen pose eller sekk som de frivillige på Arbeideren fyller opp med varer fra det bugnende lageret av husholdningsartikler på kjøkkenet.

Stor giverglede

For at det skal være mulig å opprettholde et slik tilbud er værestedet helt avhengig av velvillige givere, og disse er det mange av.

– Sjåførene våre kjører to ruter om dagen for å hente mat fra butikker i eksempelvis Ottestad, Romedal og på Ilseng i tillegg til at vi får mye fra bakerier i Hamar og fra Barilla i Sandvika. I Brumunddal har vi store leverandører som Tine, Bama, Asko og Bakers. Disse er kjempeflinke og uten givergleden fra disse store aktørene ville vi neppe kunne opprettholdt et slik tilbud. Det er mange som er veldig greie med oss og vi er heldige som har slike, forteller Hermansen.

Når det er skille i sesonger kan det fort dryppe litt ekstra på CRUX.

– Når for eksempel julesesongen er over i butikken har vi gjerne julerelaterte produkter minst en måned ekstra her for dette er noe butikkene gjerne vil bli kvitt. I fjor fikk vi blant annet et tonn med pepperkaker etter jul, sier Hermansen.


Avhengig av frivillige

Matutdelingen er imidlertid ikke bare avhengig av at de kan få gratis mat. Dette innebefatter også en viss logistikk, og Værestedet Arbeideren ville ikke klart å håndtere dette uten hjelp fra et ganske stort korps med frivillige.

– Vi er til sammen 15 frivillige her. Tre sjåfører og 12 damer som står for selve matutdelingen. Noen av dem er pensjonister mens andre er her via Mjøsanker i påvente av en jobb slik at de bruker dette som arbeidspraksis. Det gjør at det er en del utskiftninger av folk, men vi får påfyll hele veien. Mjøsanker er flinke til å holde tak i dette, sier Hermansen som opplever at frivillige som får jobb andre steder gjerne forblir tilknyttet Arbeideren og hjelper til når det lar seg kombinere med jobben.

– Det blir jo en sammensveiset gjeng og jeg tror nok kaffen her smaker ekstra godt for mange, sier Hermansen som av og til må steppe inn som sjåfør sjøl.

– Vi er såpass få sjåfører at vi er sårbare for sjukdom og slik, så om det skjer kaster jeg meg i bilen sjøl.

Ser at det betyr noe

Det kan både Tone Kristiansen og Anne Lise Fostveit bekrefte. De prater varmt om det gode miljøet blant de frivillige, et miljø 87 år gamle Fostveit har vært en del av i 14 år.

– Jeg er jo pensjonist i likhet med flere her, så vi har jo god tid. Det er dessuten hyggelig å komme ut blant folk og jeg vet at det jeg bidrar med er til stor hjelp for mange. Og jeg trives veldig godt her, sier hun.

Tone Kristiansen ble introdusert for matutdelingen via Mjøsanker og har vært innrullert i korpset av frivillige siden påske. Møte med ulike menneskeskjebner gjør inntrykk, men det er en erfaring hun ikke ville vært foruten.

–Jeg ser jo at folk blir glade når de får en pose med mat, så jeg skjønner at dette betyr mye for mange, sier hun.

Mange av de som benytter seg av tilbudet er av utenlandsk opprinnelse og det kan by på utfordringer kan Kristiansen fortelle:

– Vi spør jo hva de vil ha og forklarer hva vi har, men det kan være vanskelig å gjøre seg forstått av og til, sier hun.

Det er derimot et problem som er så lite at hun ønsker å fortsette med matutdeling selv om hun nå begynner i en deltidsstilling på IKEA.

– De dagene jeg ikke skal jobbe der kommer jeg hit for å hjelpe til. Det er bedre å ha noe meningsfylt å gjøre enn å gå hjemme og det er et veldig godt miljø her, sier hun.