Den nylig tilbakelagte sesongen kunne ikke vært bedre for discgolferen fra Hamar. NM på hjemmebane endte med utklassing av konkurrentene og overlegent NM-gull i august. Bare noen dager etterpå deltok hun i EM der hun hadde målsetting om å bli blant de ti beste. Det endte med en nesten oppsiktsvekkende bra femteplass.

– Det var på ingen måte noe avskrekkende nivå. Det beste kaster fortsatt noe lenger enn meg og det var et stykke opp til pallen i EM, men jeg ble ikke skremt. Dette var første gang jeg målte meg mot de beste i Europa og at jeg presterte så bra på en såpass krevende bane var veldig motiverende. De tre som tok pallplasseringene lever av å spille discgolf, så det er jo en viss forskjell, men det er ingenting som tilsier at jeg ikke skal kunne klare å slå dem, sier Steen.

Skikkelig satsing i fire år

At hun nå har plassert seg i europatoppen skyldes ikke årelang knallhard satsing. I hvert fall ikke ennå. Det er nemlig ikke så mange år siden hun ble introdusert for sporten.

– Jeg tror det var i 2015 at jeg og Tom Erik (samboer, jour. anm.) via en bekjent fikk prøve sporten. Vi kjøpte oss en disc hver, og jeg kan vel ikke si at jeg ble bitt av basillen med en gang. Etter hvert ble det mer og mer, men det var nesten ingen damer som spilte her. Det måtte jeg til Lillehammer for å finne. I 2017 bestemte jeg meg for å satse og i 2018 var første sesong med skikkelig satsing, sier Steen som har idrettsbakgrunn fra kunstløp og friidrett.

Mye og variert trening

I konkurransefrie perioder ligger hun på 5–6 økter i uka, fordelt på fysisk og kastspesifikk trening. Nå som vinteren tar til blir det lagt ned en innsats i styrkerommet.

– Det blir en del styrketrening gjennom vinteren. Jeg tar inn en del øvelser fra Disc Golf Strong-programmet. Det er et opplegg fra en trener i USA som har laget øvelser og program utviklet for disc golf-utøvere, sier Steen som forteller at den fysiske formen blir en prestasjonsvariabel når man kommer opp på et høyere nivå.

– Man trenger ikke være i god fysisk form for å begynne med sporten, men når man kommer opp på et visst nivå vil det spille inn som en faktor i konkurranser og også i forbindelse med å redusere skader. Det er ikke sagt at man må være sterkest og ha størst muskler, for det har ikke så mye å si, men kroppen må være i fysisk god form. Det blir ofte lange dager og man skal prestere over lang tid i konkurranse. En runde er gjerne 3–4 timer, så framover skal jeg også prioritere utholdenhetstrening, sier hun.

Mer utenlands i 2022

Årets sesong kunne blitt kronet med en attraktiv turnering i USA, men innreiserestriksjonene varte litt for lenge så dermed ble det ingen tur over dammen for Steen i år. Neste år er målet å matche seg langt mer mot utenlandsk motstand.

– Jeg må til utlandet for å utvikle meg, så jeg satser på å få med meg turneringer i Europa og USA. Da kommer jeg til å nedprioritere Norges Cup. Det er høyere nivå på de store turneringene og det er i tillegg der pengepremiene er å finne, sier Steen som har små forhåpninger om å leve av discgolf slik enkelte av hennes konkurrenter i Europa gjør.

– Jeg ser ikke på det som realistisk å drive med dette å heltid. Da må jeg nok flytte utenlands og det har jeg ikke noe ønske om. Jeg trives godt med den hverdagen jeg har nå og er veldig takknemlig for at arbeidsgiveren min BDO er så behjelpelige og fleksible, sier regnskapskonsulenten.

Stor damesamling

Da Steen begynte å spille var det veldig få andre damer i miljøet og fortsatt er det en sport som er kraftig mannsdominert. I NM må herrene deles inn i alderskategorier, mens det kun er en dameklasse uavhengig av alder. Det gjøres imidlertid rekrutteringstiltak og her har Steen en vesentlig rolle. Den andre helga i november arrangeres det nemlig nasjonal damesamling på Hamar, i regi av forbundet. Steen ble spurt om hun kunne tenke seg å være ansvarlig for dette og det sa hun selvfølgelig ja til. Hun har også fått med seg Eveliina Salonen fra Finland som nå er rangert som den nest beste damespilleren i verden.

– Det er over 40 påmeldte som kommer fra hele landet. Det var akkurat det vi ønsket, sier en fornøyd Steen.

Tar med kurven inn

Discgolf er i all hovedsak en sommeridrett, men for å komme noen vei holder det ikke å drive med det fra april til oktober. Så lenge det ikke er snø er det fullt mulig å spille ute, men deretter blir terskelen litt høyere. Mange kuldegrader er heller ikke spesielt gunstig. Da blir det gjerne teknikkterping hjemme.

– Nå skal jeg ta meg et par ukers fri, men så begynner jeg med grunntrening hjemme i garasjen. Da kaster jeg på et nett som jeg har hengt opp. Jeg får riktignok ikke noe svar på hvor langt jeg kaster, men dette er viktig trening for meg om jeg skal kunne klare å øke distansen på kastene mine, sier hun.

Et annet viktig element i discgolf er å få senket putten og dette er også noe som krever terping. Steen har derimot ingen planer om å fryse på fingrene når hun øver på dette gjennom vinteren.

– Vi har en kurv i hagen, men den tar vi med inn på vinteren. Da fjerner vi bilder på veggen og teiper opp liggeunderlag som polstring. Da har jeg muligheter til å øve på putter opp til ti meter hjemme. Det er et spesielt møbel å ha og ikke noe som er så vanlig rundt omkring, sier 25-åringen og ler.

Men så er det da heller ikke noen med vanlige ambisjoner som bor der. Neste år er det blant annet VM i USA og der får de best rangerte spillerne tilbud om å være med. Pr. nå er Steen kvalifisert og dette er et mesterskap hun virkelig har lyst til å være med på.

– Utover det vet jeg ikke helt hvilke konkurranser jeg kommer til å delta på neste år, avslutter hun.