Gå til sidens hovedinnhold

Åpning helt i det stille for Kunstbanken: –Veldig rart

Når Kunstbanken i forrige uke åpnet denne vårens utstillinger ble det gjort helt i det stille. Det synes Anne Kampmann, en av hovedutstillerne, føles veldig rart.

Tirsdag 19. januar fyrte Kunstbanken av et bortimot lydløst startskudd for denne vårens utstillinger og det er så klart koronaen som er grunnen til at de ikke har dratt på med en skikkelig markering av åpningen. Det pleier vanligvis å trekke til seg mye folk og det vil man gjerne unngå i disse dager. Men utstillingene står der klare til å bli beskuet og beundret, bare uten noen offisiell åpning.

– Under normale omstendigheter ville vi hatt en stor markering av åpningen og vi ville forventet bra trøkk da, sier formidlingsleder Inger Lise Libakken.

Bra med folk likevel

Fram til 7. mars vil det være mulig å se Anne Kampmanns «Dyrets øye – fjerne flammer» som er en utstilling bestående av både malerier, grafikk og skulpturer. I tillegg kan man se «Aukrust vs. Torseter» der Kunstbanken har koblet Kjell Aukrust opp mot samtidskunstneren Øyvind Torseter i forbindelse med at førstnevnte ville fylt 100 år i år. Torseter er illustratør, barnebokforfatter, tegneserieskaper og bildekunstner fra Stange. Siste del av utstillingen er «Mitt sted i verden» hvor elever med minoritetsbakgrunn viser stofftrykk som de jobbet med under prosjektet med samme navn tidligere i høst. Og til tross for beskjeden markedsføring og stadig nye pandemi-induserte utfordringer dukket det tidlig opp mange skuelystne.

– På åpningsdagen hadde vi folk her hele dagen. Vi har jo lokaler som gjør at det er lett å opprettholde god avstand, forteller Libakken mens et knippe publikummere beskuer utstillingen til Anne Kampmann.


– Føles veldig rart

Kunstbanken har fått lov å holde åpent, men det er fortsatt formaninger fra myndighetene om ikke å forlate eget hus mer enn nødvendig og dermed blir det et tungt tog å dra for Kunstbanken og andre i tilsvarende situasjon.

– Vi vil nok ha en kraftig reduksjon i publikum på denne utstillingen sammenlignet med hva vi trolig ville hatt, sier Libakken.

Anne Kampmann har til sammen 38 verker utstilt og hun innrømmer at det er en spesiell følelse knyttet til årets utstilling.

– Denne utstillingen er jo noe jeg har jobbet lenge med og det ville nok normalt vært mange her for å se den. Det føles veldig rart slik det er nå og det blir på en måte et antiklimaks, forteller hun.

– Det kan fortsatt bli mange folk her totalt og vi håper jo at det er flere som nå oppdager gleden ved å se på kunst og vi merker allerede at mange er veldig sugne på å oppleve noe, ikke bare sitte hjemme, avslutter Libakken.