Jo E. Brenden

Jakter jobb i sosiale medier

Mattis Delerud håper folk deler hans bønn om jobb på Facebook. Stadig flere bruker sosiale medier for å finne seg nye jobber.
Publisert

«Hei Facebook Hedmark!

Mitt navn er Mattis. Jeg har vært til stede på jorda i 26 år. Jeg er ansvarsfull, og jeg er snill mot de rundt meg.

Jeg er også arbeidsledig! D:

Men det ønsker jeg å gjøre noe med, derav denne statusen! Har du hørt av sønnen til dattera til nevøen på morssida di at det er en stilling ute et sted? #delDetMedMeg».

Slik åpner Mattis Delerud sitt innlegg på Facebook, som er delt av venner og bekjente.

Det har vært hyggelig oppmerksomhet, litt latter og noen folk som har villet hjelpe meg

Mattis Delerud

Uannonsert marked

– Jeg håper jeg får napp. Har fått noen tips, men ikke noe konkret ennå, sier Mattis til Hamar Dagblad.

Å gå ut på Facebook med at han er arbeidsledig har han ingen problemer med:

– Jeg har inngått en avtale med veilederen min i NAV om å søke minst to jobber i uka, og rådet har vært at jeg skal være aktiv på sosiale medier. Jeg søker både på jobber som er annonserte og forsøker å finne jobber der de kan dukke opp. På NAV fortalte de meg om at 60 prosent av alle jobbene går på det uannonserte markedet.

– Å søke jobber har blitt et spennende prosjekt.

– Hvordan har Facebook-statusoppdateringen blitt mottatt?

– Det har vært hyggelig oppmerksomhet, litt latter og noen folk som har villet hjelpe meg, sier Mattis.

På kommentarene er det både tips om konkrete jobber. Og motiverende ord:

«Mattis er rask til å lære all verdens, og en gledesspreder», skriver en venn.

– Hva drømmer du om?

– Jeg er på let etter en deltidsstilling i Hamar og omegn, det vil for meg si Stange, Elverum, Løten og Ringsaker. Jeg har jobbet som radiotekniker, radiovert, programplanlegger, servitør på hotell, servitør på kafé, markedsfører ... Listen er ganske lang. Jeg har ikke mange krav til jobben, men foretrekker fysisk arbeid, sier 26-åringen som både har bachelor i IT og psykologiutdanning fra NTNU på CV-en.

– Hvordan er det å jakte på jobber?

– Jeg vil si at det er tøft. Det sies at arbeidsledigheten i Hedmark er lav, samtidig er vi «ute på landet» hvor det ikke dukker opp flust med ledige jobber. Men det er bare å kjøre på. Noe dukker vel opp.

– Bruk alle muligheter

Seniorrådgiverne Jon Bernt Hansen og Inger Berget hos NAV mener Mattis følger en riktig strategi.

VIS INITIATIV: Seniorrådgiverne Inger Berget og Jon Bernt Hansen hos NAV oppfordrer folk til å være aktive.

VIS INITIATIV: Seniorrådgiverne Inger Berget og Jon Bernt Hansen hos NAV oppfordrer folk til å være aktive. Foto:

Alle måter å søke jobber på er av det gode. Det å bruke nye medier på jobbjakten er supert, og viser bare at folk er aktive i jobbsøkningen og at de tar ansvar. Veldig bra, sier Berger, og får støtte av Hansen:

– Vi oppfordrer arbeidssøkerne til å ta i bruk alle kanaler. Å legge ut en oppdatering på Facebook, LinkedIn eller andre steder er en ting; vi vet også at mange ungdommer oppsøker arbeidsgivere direkte i håp om å få seg en jobb. Det er også lurt på oppsøke bemanningsbyråene. Og: Selv om alle ledige stillinger i utgangspunktet skal registreres hos NAV, så er det mange arbeidsgivere som i dag velger bare å legge ut denne informasjonen på sine egne nettsider. Derfor bør arbeidssøkerne hyppig sjekke nettsidene til bedrifter de har et ønske om å jobbe hos, sier Hansen.

NAV har selv nettløsninger hvor arbeidssøkerne legger igjen CV-er og arbeidsgiverne lyser ut ledige stillinger.

– Tidligere lette folk etter stillinger i aviser og i fagpressen. I dag offentliggjøres ledige jobber på en helt annen måte. NAV har jobbet mye med selvbetjeningsløsninger på nett for at den enkelte arbeidssøker skal få god informasjon om ledige jobber og gode tips til hvordan skaffe seg jobb. Folk er mer opplyste og forventer raske og gode løsninger på desktop og mobil. Og vi er til stede også på Facebook med NAV Jobblyst for å treffe de unge, sier Berget.

Hansen vil også oppfordre arbeidssøkerne til å vise nettvett.

– Bilder og betraktninger fra utagerende festing på Ayia Napa er kanskje ikke det beste innsalget i arbeidsmarkedet. Delingskulturen, særlig hos unge, kan by på problemer når man skal ut å skaffe seg arbeid. Mange deler livet sitt på Facebook, og vi vet at mange arbeidssøkere googler arbeidssøkerne. Det handler kort og godt om hvilke spor man legger etter seg, sier Hansen.

– Å være aktiv jobbsøker betyr å bruke alle kanaler og muligheter, og dette gir ofte resultater.

YouTube-framtid

Tilbake hos Mattis, som bor i et bokollektiv i Furnesveien:

På rommet, som han deler med samboeren, er det store dataskjermer. På veggene er det hjemmelagede lyddempere, som han selv produserer og selger, og på pulten en mikrofon.

JAKT FRA SOVEROMMET: Fra PCen inne på soverommet jakter Mattis Delerud jobb, samtidig som han bygger opp sin egen YouTube-kanal.

JAKT FRA SOVEROMMET: Fra PCen inne på soverommet jakter Mattis Delerud jobb, samtidig som han bygger opp sin egen YouTube-kanal. Foto:

Han driver YouTube-kanalen «Kanskje Jeg Gjennomfører». Her kommenterer han sin egen PC-spilling.

– Det er en kanal som retter seg mer mot et voksent spillmarked enn det nettkjendisene Noobwork og Prebz og Dennis kanskje gjør. Mandager og fredager legger jeg ut nye episoder der jeg gjennomgår et spill og kommenterer det. Drømmen er å få på plass sponsorer og et stort nok publikum slik at jeg kan leve av det.

– I mellomtiden må jeg ta meg en jobb slik at jeg kan få betalt husleia.

OPTIMIST: – Jeg håper og tror det ordner seg til slutt med jobb, sier Mattis Delerud.

OPTIMIST: – Jeg håper og tror det ordner seg til slutt med jobb, sier Mattis Delerud. Foto:

Artikkeltags