Med en far som i etterkrigstida levde av å male gårder i Trøndelag og selge motivene til gårdbrukerne fikk Arna tidlig øynene opp for både tegning og maling, men praktiserte ikke dette i en utstrekning som skiller seg ut fra andre skolebarn. Etter hvert som årene gikk ble det mann og til sammen fem barn fikk hun bare sporadisk dyrket denne interessen, men da hun var midt i 30-årene tok hun et kurs i portrettegning i regi av Trondheim-maleren Roar Matheson Bye. Det ga mersmak og som 40-åring, da hennes yngste av de fem barna begynte på skolen, begynte hun på tegning/form og farge på Elverum.

– Det var et uforglemmelig år med opplæring i ulike grunnleggende fag i kunst – og håndverk, og jeg tenkte ikke på at jeg var over dobbelt så gammel som de fleste i klassen, minnes Hyll.

Hun utdannet seg som aktivitør og jobbet som det fram til hun ble pensjonist.

Stilte ut i Kulturhuset

I en alder av 86 har hun de to siste ukene hatt utstillingen «Det er aldri for sent» stående på kulturhuset i Hamar og den inneholder verker som er produsert med om lag 70 års mellomrom. Tegninger av Disney-figurer og landskapsbilder hun lagde på barneskolen fikk være med i utstillingen der det ferskeste bildet er fra 2018.

– Jeg har etter at jeg ble pensjonist deltatt på blant annet innføring i akvarellmaling og portrettmaling, men flere av bildene i utstillingen er fra før jeg lærte å male, sier hun og ler.

Da hun fikk lyst til å utstille forhørte hun seg på biblioteket og de anbefalte henne å ta kontakt med Mocci Ryen på Kulturhuset.

– Jeg fikk hjelp av datteren min til å plukke ut og ramme inn tegninger og malerier til utstillingen, forteller hun.


Utvikle seg hele livet

Og det er altså godt inne i pensjonisttilværelsen hun har lært seg å male skikkelig, ifølge henne selv. Og det er litt av poenget hennes. Mange kommer til et punkt der de enten mister interessen for å ta til seg ny læring eller feilaktig tror at de ikke lenger er kapable til å ta til seg ny kunnskap. Det er dette Hyll nå ønsker å belyse.

– Det går an å utvikle seg hele livet og jeg er i en alder av 86 fortsatt lærevillig. Det er nemlig aldri for sent å lære. Finner man noe man synes er interessant å drive med gjør det noe med livslysten. Det gir en så stor glede å mestre noe, og dette prøver jeg å opprettholde, sier Hyll.

Som aktivitør for eldre så hun i jobbsammenheng hvor givende det var å ha noe å drive med i alderdommen.

– Min store skrekk er å bli sittende uvirksom på et eldresenter, sier hun.


Innlandsutstillingen

Hyll er relativt nyinnflyttet i Hamar. For å komme nærmere barn og barnebarn flyttet hun nemlig fra Trøndelag og til Hamar for tre måneder siden. Nå er hun i ferd med å gjøre seg kjent med byen og hun liker det hun ser.

– Jeg synes det er et bra kulturliv i byen og jeg synes kulturhuset er et fantastisk prosjekt. Jeg er på biblioteket hver dag for å lese aviser. Det er viktig å holde seg oppdatert, sier hun.

Hun har fått med seg at det er noe som heter Innlandsutstillingen på Kulturhuset og det er noe hun tenker kunne vært moro å få stille ut på neste år.

– Det hadde jo vært moro, men jeg er ikke ambisiøs som kunstner. Jeg har i lang tid vært plaget av revmatisme og det stjeler mye energi, men jeg føler meg bedre nå. For at jeg nå skal komme i gang igjen med produksjonen av kunst er jeg nok avhengig av å komme meg inn i et miljø hvor jeg kan lære, sier hun.


Håper å bidra med læring

Hun håper hun har funnet en sånn arena nå som hun har blitt en del av en aktivitetsgruppe på Kulturhuset. Her håper hun, foruten å lære noe nytt, at hun kan ha noe å lære bort til de øvrige i gruppa.

– Jeg håper å både motta og bidra med ny læring, sier hun.

Utstillingen «Det er aldri for sent» sto nylig to uker på Kulturhuset og på våren vil den bli å se på Elverum videregående skole, der Hyll altså gikk i 1975.

Avslutningsvis ønsker hun på dele det hennes far sa til henne, et kjent sitat fra Matteus-evangeliet.

– Han sa «Ikke sett ditt lys under en skjeppe.» Med det mente han at man skal ta vare på talentet sitt og ikke være redd for å vise det fram.