Den tradisjonsrike julekabareten med koret Damenes Aften og deres venner, flyttes i år fra Sagbladfabrikken til Hamar Teater i sentrum.

Siden 1999

– Nå prøver vi noe nytt. Vi er spente på hvordan det vi slå ut når vi nå legger kabareten tilbake til sentrum. Vi tror det vil slå ut positivt at vi kommer til et nyoppusset teater midt i byen, med plass til 300 publikummere. Det blir lettere for folk å få parkeringsplasser, lettere for de med rullestol og kanskje lettere for dem som bruker kabareten til å skape en helaften, med tur ut på byen , sier Tittin Wold i koret Damenes Aften.

Kabareten har hatt Sagbladfabrikken som spillested de siste fem årene. Men den har en lang historie. Første kabaret ble avviklet på Svare & Berg i 1999; Den gangen en sparsommelig produksjon med en mikrofon, erindrer dirigent Erland Dalen.

I kabaretene har man en miks av verbale skråblikk på samfunnet og kor- og solistsang. Det synges populær- og julemusikk, akkompagnert av dyktige musikere.

I den attende versjonen av kabareten har man med seg Bjørn Kleiven, som gjorde stor suksess i fjor med figurene «Gufrid» og «han Ansgar».

- Jeg ble så glad da jeg ble spurt om å være med, for dette var kjempeartig å være med på!

Det er en tradisjon at Hamar-forfatter Knut Faldbakken bidrar i forestillingen og binder sammen det hele.

– Han er limet i kabareten vår, sier Dalen.

– Hva ligger bak årets tittel, «Edel Årgang»?

– Vi skal titte litt på de siste 100 årene, hva som har blitt forbundet med uttrykket «edel årgang». Også er vi litt selvironiske i og med at vi har holdt på så lenge, og at noen oss nå kanskje kan benevnes som «god, gammel årgang». Selv skulle jeg ha gått av på grunn av aldersgrensen for lenge, lenge siden, for da vi startet opp med dette var jeg i min meste alder med en gjeng unge damer rundt meg på scenen. Men vi har holdt det gående, og så lenge de vil ha med meg så kommer jeg til å stille opp.

Faldbakken ser på deltakelsen i kabareten som «terapi».

- Egentlig hater jeg julen, og rømmer utenlands så raskt det lar seg gjøre. Men denne kabareten holder meg i Norge i førjulstiden. Julen har for meg en litt dyster klangbunn, forklarer Faldbakken.

– Du blir ikke med og synger i år, Knut? undrer Dalen.

– Nei, der er heldigvis en øvre aldersgrense rundt det å synge offentlig.

Vil ha forslag

Det blir seks forestillinger; første forestilling onsdag 7. desember. Siste forestilling avvikles lørdag samme uke. Den første forestillingen er nesten utsolgt allerede.

Kabareten blir det første offentlige arrangementet i den nye teatersalen til Hamar Teater, som i disse dager gjennomgår en totalrenovering.

På Damens Aftens nettsider skal publikum kunne få sende inn forslag på låter som de mener passer inn i temaet «edel årgang». De beste forslagene blir med i forestillingen, og en av innsenderne belønnes med gratisbilletter.

Og vi tar med at Hamar Teater skal selge tapas og drikke til kabaretens publikum under julekabaret-forestillingene.

Billettsalget starter allerede denne uken.