Gå til sidens hovedinnhold

Arrangerte messe helt uten matsvinn - håper å ha satt en ny standard i Norge

Under Østlandske Storhusholdningsmesse nylig var målet å ha så lavt matsvinn som mulig. Resultatet var forbløffende og arrangøren håper å ha satt en ny standard.

Gjennom godt samarbeid med KuttMatsvinn-nettverket i regi av Matvett, fikk ansvarlig arrangør Konrad Sel realisert sin visjon om å gjennomføre en bærekraftig matmesse uten matsvinn. Messen var trolig en av de første som satte bærekraft og matsvinn så høyt på dagsorden.

Østlandske Storhusholdningsmesse er en viktig møteplass for HORECA-bransjen og fant sted tidligere denne måneden i Vikingskipet. I to dager viste ledende leverandører frem sine produktnyheter og diskuterte samarbeidsområder med de over 1 400 deltakerne fra private og offentlige serveringssteder og matfaglige studenter. Sel ønsket å skape en bærekraftig messe uten matsvinn og inviterte Matvett, Matsentralen og Ragn Sells med på laget, for å sikre full utnyttelse av mat og matavfall fra alle utstillerne.

Gjennom tydelig kommunikasjon med utstillere og saker media i forkant og etablering av system for håndtering av overskuddsmat og matavfall underveis og i etterkant av messen, sikret prosjektgruppen med Sel ved rattet imponerende resultater. Hele 1250 kilo av de totalt 1300 kiloene med overskuddsmat fra utstillerne var fortsatt spisbart og ble donert til Matsentralen. Resten gikk til dyrene i Tangen Dyrepark og til biogassanlegget til Ragn Sells.

– Dette er en stor seier. Jeg er imponert over utstillerne, som hadde beregnet matmengdene veldig godt og hadde derfor mye mindre overskuddsmat enn på tidligere messer. I tillegg reddet vi ikke bare all spisbar mat, men vi håper også å ha bidratt til en ny standard for matmesser i Norge, sier Konrad Sel.

Daglig leder i Matsentralen Innlandet, Klaaspeter Kuperus, er glad for å ha spilt en så viktig rolle på messen.

Matsentralen er en ideell forening som omfordeler overskuddsmat fra matbransjen til vanskeligstilte gjennom ideelle organisasjoner.

– Våre mottakerorganisasjoner var helt i hundre over alle de gode varene fra messen da de kom innom på fredag for å hente mat, og varene ble revet bort på få timer; alt fra grønnsaker til yoghurter, melposer og pizzadeiger. Maten ble fordelt på ti organisasjoner som var innom, og som igjen sørget i for å gi den videre til mennesker i sårbare livssituasjoner, sier Kuperus engasjert.