Sveip motivene over for å se mer av Kjøkkenet.

Lokalene til tidligere Terra Mia i Folkets Hus har blitt forvandlet til kafé og serveringslokaler. Snart tas lindetrærne som ble felt på Stortorget inn som interiørelementer.

Gamle navn

– Trærne ligger til tørking og skal brukes til dekor. Noen skal utgjøre toppen på baren. Vi er i det hele tatt glad i naturen, så vi forsøker å framheve det naturlige og organiske i fargevalget, forteller Arve Hopen, som tar avisen med på en omvisning.

Bordene er utstyrt med små plaketter med navn på Hamar-serveringssteder fra 1900-tallet fram til i dag. De som går og leser på bordene finner kjente navn fra «Grand Kafé» til «Restauranthuset Dreven» og «Stallgården».

– Hamarsingene er nostalgiske. Her kan de finne minner fra oppveksten. Jeg vil at de skal få positive assosiasjoner, kanskje finne seg et stambord som er markert med et sted som betyr mye for dem, sier Hopen og smiler.

I kaféavdelingen, Café Velværelset, som er utstyrt med egen bar, har bordene navn etter områder i Hamar.

Takeaway-satsing

Fredag hadde Hagen offisiell åpning. Det kom mange.

– Målsettingen er å skape et nytt treffsted i Hamar; et sted for alt fra tenåringen som skal på kino til 100-årsjubilanten som skal ha festlag.

For Kjøkkenet skal i tillegg til å være en kafé også være stedet de små og store begivenheter:

– Dåp, konfirmasjon, bryllup, jubileer og firmatilstelninger. Vi har store lokaler og plass til det meste. Og heldigvis strømmer bestillingene allerede på, fra firmaer som skal ha julebord til lutefiskkvelder. Vi holder til nedenfor Hamar domkirke, så vi regner med at vi kommer til å holde mange minnestunder her.

– Også satser vi på takeaway. Det finnes mange bedrifter i Hamar som ikke har egen kantine. De kan bestille mat fra nettsidene våre. Et spennende konsept vi har troen på, opplyser Hopen.

Kafeen og baren har åpent tirsdag til fredag på ettermiddagen og kvelden. Lørdag åpnes stedet mellom for- og ettermiddagen.

17 år på losjen

Kjøkkenet, som bedriften heter, holdt til i losjehuset fra 2002 og fram til i vår. I dag har bedriften ni ansatte.

– Cateringen rusler og går. Nå har vi etter flyttingen fått Innlandets heftigste kjøkken med en enorm kapasitet. Der er det ingen som skal slå oss. Vi kan serve bestillinger helt opp til 5.000 – 7.000 personer, og folk har allerede brukt oss til de store idrettsarrangementene.

– Men, nå har vi også skaffet oss et ansikt utad, midt i smørøyet i Hamar. Vi har trukket oss til en del av byen hvor vi skal bli mer synlige.

Hopen tar seget ut på terrassen og skuer ut over Stortorget og Mjøsa:

– Vi har byens flotteste uteterrasse, og Hamar kulturhus, kinoen og resten av byen ligger åpen foran oss, sier Hopen og smiler av synet som møter han.

Ble værende etter OL

Kafeen satser på småretter. Og smørbrød. «Byens høyeste smørbrød», står det å lese på menyen. Smørbrød i alle varianter.

– Det har blitt vår signaturrett, siden vi holdt til på losjen, forteller Hopen.

Han har holdt på med mat i 36 år. 51-åringen fra Bergen dro med en kompisgjeng til Lillehammer-OL for å servere mat:

– De fleste dro hjem igjen når lekene var over. Jeg ble værende.