Derfor ber Nina oss om å spare mer

HISTORIE: Banksjef Nina Myren Sortehaug hos Nordea. Den gamle bankdøren fra Christiania Bank og Kredittkasse er fortsatt i bruk selv om lokalene ellers er hypermoderne.

HISTORIE: Banksjef Nina Myren Sortehaug hos Nordea. Den gamle bankdøren fra Christiania Bank og Kredittkasse er fortsatt i bruk selv om lokalene ellers er hypermoderne. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Utviklingen går i riktig retning, men nå er tiden inne for å sette av mer penger til sparing, sier Nordeas banksjef på Hedmarken, Nina Myren Sortehaug.

DEL

En gammel dør fra da banken het Christiania Bank og Kreditkasse er montert inn i de moderne lokalene til Nordea i Torggata.

– Alle kommenterer døren. Da vi fant den igjen i en bod i kjelleren, så måtte vi bare montere den inn på møtelokalet, forteller Nina Myren Sortehaug.

Døren er et symbol på at banken har en Hamar-historie som strekker seg helt tilbake 1800-tallet.

For Christiania Kreditkasse plukket ut Bergen og Hamar da de ville starte opp med filialvirksomhet i 1848. Og 1. januar 1859 ble banken på Hamar åpnet.

Nå skal Sortehaug se framover. På året 2019.

Sett av mer

– Det går riktig vei, for oss og for hedmarkingene. Vi hadde utlånsvekst, både i privat- og bedriftsmarkedet siste halvdel 2019. Vi ser ingen grunn til at det ikke skal fortsette i 2019. Og for første gang så venter vi oss en ordentlig reallønnsvekst for folk flest.

– Det er positivitet i markedet og gode utsikter, og da tenker vi at tiden er inne for å sette litt penger til side. For vi vet ikke når vanskeligere tider kommer.

Sortehaug sier at renta vil stige. Det vil holde boligprisene litt igjen.

– En sunn utvikling.

– Hvordan bør vi spare?

– Man bør ha et par månedslønner i buffer og folk bør sette av penger til investeringer som vil koste litt ekstra. Også er det viktig å begynne å tenke på pensjonsalderen så tidlig som mulig. Mange tror at man er godt ivaretatt av den obligatoriske tjenestepensjonen, men en del, særlig de med gjeld, vil få seg aha-opplevelser når de går inn i pensjonisttilværelsen, sier Sortehaug.

–Vi har mange drømmer om hva vi skal gjøre når vi får litt ekstra fritid, og da er det viktig å ha økonomi til å realisere disse planene.

Heldige Hamar

– Hvordan er stoda i Hamar-regionen?

– Vi er heldige med beliggenheten. Det investeres mye i infrastrukturen, som vil ha mange positive ringvirkninger i årene framover. Det har vi allerede sett på boligprisene i kommunene på Hedmarken. Også har vi en trend med urbanisering og digitalisering som slår heldig ut for Hamar og omegn. Samtidig er vi ikke utsatt for de store svingningene i og med at vi ikke har konjunktursensitive næringer i regionen. Her er det mye offentlig sektor, helse og omsorg, en stor primærnæring også har vi i tillegg fått noen nye spennende næringer i form av spill, VR/AR og bioteknologi.

– Er du bekymret over varehandelen, som sysselsetter mange?

– Man klarer ikke å stoppe utviklingen, og det vil bli endringer. Men i endringer ligger det også muligheter. For dem som er kreative vil det gå bra.

– Vi ser en oppblomstring i antall serveringssteder. Det viser at vi som forbrukere er blitt mer innstilt på bruke pengene våre på slike opplevelser.

Artikkeltags