Gå til sidens hovedinnhold

Barna renset stranden for søppel

Artikkelen er over 2 år gammel

Her plukker Ridabu-elevene søppel langs stranden ved Vikingskipet.

Bla i motivene over.

– Vi har funnet en masse søppel: Bildekk, ødelagt fiskestang, døde fisker ølbokser og kondomer. Og en sprøyte, sier femtetrinnselevene ved Ridabu skole.

– Synes dere at de er mye søppel?

– Ja! Det er dumt at folk kaster søppel i naturen! kommer det fra barna.

– Jeg har min egen søppelpose i lomma. Søpla havner der, også kaster jeg det når jeg kommer i nærheten av en søppelkasse, supplerer Naiima Mohammed.

Det er Hamar Naturskole som står for organiseringen av ryddingen, som skjer årlig langs Mjøsa i Hamar.

– Bra innsats og stort engasjement blant dem som er med på ryddingen i år, sier formidler Nils Henning Melby ved Hamar Naturskole.

– Barna er opptatt av at søpla plukkes opp, og at naturen holdes ren. Vi i naturskolen opplever det også når vi er ute på andre oppdrag i skolen at barn og lærere er veldig opptatt av det å håndtere avfall.

– Er det mye avfall utendørs?

– Faktisk så er det ganske lite avfall der det oppholder seg mye folk. Det er gjerne der folk ikke ferdes at det ligger igjen søppel i naturen, sier Melby og fortsetter:

– Folk flest er flinke til å plukke med seg søppel de kommer over i ny og ne, og mitt inntrykk er at de aller fleste er bevisste på å rydde opp etter seg.

Cirka 600 elever fra femte- og sjettetrinn i Hamar-barneskolene var med på ryddeaksjonen Strandryddeuka langs Mjøsa, som er en del av Hold Norge Rent-kampanjen.

Plukkingen av søppel strakte seg helt fra Vikingskipet, hvor Ridabu-elevene ryddet, og opp renseanlegget ved Furuberget.

Sirkula bistår med hansker, søppelsekker og containere.

– Vi har spredd containere rundt omkring og henter inn avfallet. Det kommer inn mange tonn søppel hvert år på disse ryddingene, sier Sirkula-rådgiver Christian Lie.

– Men det er jo dette vi jobber for: Å få fjernet avfallet.

Hamar kommune oppfordrer folk til å være med gjennom aksjonen Hold Innlandet Rent, og kommer du over store mengder avfall i naturen så meld dra til Sirkula eller ta bilder og med taggen #HoldInnlandetRent.

På ryddeportalen.no kan man finne en aksjon som man kan hekte seg på.