Kjell feirer 80 år med utstilling

BLOMSTER OG MUSIKK: - Jeg bruker mye symbolikk, sier Kjell Nymoen foran bildet «Musisk fortelling», hvor man som betrakter føler musikken stige oppover i bildet.

BLOMSTER OG MUSIKK: - Jeg bruker mye symbolikk, sier Kjell Nymoen foran bildet «Musisk fortelling», hvor man som betrakter føler musikken stige oppover i bildet. Foto:

– Dette blir min 80-årsfeiring, erklærer Kjell Nymoen. Inne på Norrøna har han hengt opp nye arbeider fra de siste fire årene.

DEL

1. juli fylte byens kjente maler, Kjell Nymoen, 80 år. Den produktive kunstneren har en helt ny separatutstilling klar som åpnes lørdag ettermiddag.

– Du er blitt 80-årsjubilant. Hvordan påvirker alderen bildene dine?

– Jeg er blitt bedre. Det er et faktum. Det går oppover, sier Nymoen.

– Med alderen får du mer innsikt, og du blir klar over hva bildespråket ditt er. Jeg sier akkurat det samme som Håkon Bleken, og han var litt brutal mot seg selv: «Hvis jeg hadde bare hadde gjort det jeg gjorde før jeg ble seksti, så hadde det ikke vært noe». Det er jo selvsagt bare tull, sier Nymoen og smiler.

– Når du er passert 70. Da kommer det noe nytt. En styrke. Du er tryggere, og vet mer hva du arbeider med og hva du skal fram til. Personlig bildespråk er hele saken.

Fargebruken går igjen i bildene som henger oppe. Det er gjenkjennelig.

Nymoen, som beskriver seg selv som «ekspressiv kolorist», er i bildene opptatt av den sterke forbindelsen mellom farge og musikk.

– Fargen i seg selv er et mysterium og for meg er det forskning. Og det er en kolossal utfordring. Jeg kjemper, jeg, på atelieret. Duell med bildene. Det er kamp, men de lystrer meg. Til slutt.

– Å nå fram til et språk i fargene betyr at man jobber på mange plan. Farge og form må jobbe sammen.

– Noe budskap i bildene dine?

– Det handler om mennesket. Menneskelig varme og nærhet. Men bildene mine kan fortolkes på mange plan. Det er folk som har kjøpt bilder av meg for 30 år siden som kommer bort til meg og sier: «Du, jeg skjønner ingenting». «Så flott», svarer jeg! Det betyr at bildet er mangetydig. At det forteller mange historier.

– Gir det deg like mye å jobbe med bilder som før?

– Å ja. Mer og mer er det jo det livet jeg har. Jeg bruker ikke tiden på så mye tid andre ting lenger.

Bildene skal kunne sees torsdager, fredager, lørdager og søndager, og blir stående fram til 20. desember.

Artikkeltags