Slik tolker billedkunstner Werp dikteren Jacobsen

SOMMER: Elisabeth Werp skal stille ut i Sagbladfabrikken denne sommeren.

SOMMER: Elisabeth Werp skal stille ut i Sagbladfabrikken denne sommeren. Foto:

Diktene til Rolf Jacobsen har inspirert kunstneren Elisabeth Werp til en serie med bilder som skal stå i Sagbladfabrikken i hele sommer.

DEL

– Tittelen på bildet? «Dagene bretter sammen sine duker, folder dem sammen på ny, mens solen venter der ute», sier Elisabeth Werp og smiler.

Billedkunstneren har stoppet opp et bilde som tar for seg et rom.

Den lange bildetittelen er en omskriving av Jacobsen-diktet «Landet på ruten».

Også de fleste andre bildene i utstillingen har strofer fra Jacobsens dikt som titler, eller så er titlene inspirert av forfatterskapet.

– Rolf Jacobsen er opptatt av stillhet og hverdagen. Det som forlater oss. Den tiden vi lever i. At tiden er så rask og at man glemmer det store i det lille. Det har jeg forsøkt å jobbe med, sier Werp.

Hun har valgt å ta tak i det stille rommer. Hverdagsrommet.

– Men her finnes det også andre rom, rom som er fylt av forventning. Ballsalen, sier Werp.

– Og rommet med stolen. Det som bare har stått og forfalt over lang tid. Et vindu blir satt opp og lyset strømmer inn i rommet. Så kommer altså lyset og blomstene fram likevel.

Werp leker seg i metaforene etter å ha lest mye Rolf Jacobsen.

– Jeg har jobbet på to utstillinger samtidig. Denne i Hamar og en på Sortland, sammen med Odd Nerdrum. Utstillingene tar for seg Rolf Jacobsen og Knut Hamsuns litterære verk. Maleriene hvor jeg har latt meg mest inspirere av Jacobsen har jeg tatt med hit til Hamar.

– Hvorfor Jacobsen?

– Fordi han skriver så godt. Han treffer meg.

Og nå skal hennes utstilling, kalt «Spaces between beauty and pain», henge på Hamar Sagbladfabrikk helt fram til 25. august.

– De har fått et godt rom å være i. Et rått galleri! Jeg ble kjempebegeistret da jeg kom inn her. Tror kanskje jeg aldri har sett bildene mine henge så bra, sier Werp og smiler.

Hamar har en helt plass hos Werp:

– Jeg har følt at Hamar nesten er som hjembygden min, fordi jeg har stilt ut her så mange ganger. Birger Hervold var veldig glad i bildene mine. Han ble en slags far når det gjaldt å vekke Hamar-folkets interesse for kunst.

– Derfor er det godt at bildene får henge her. En hel sommer.

Utstillingen åpner lørdag klokka 14. Hit kommer VG-kunstkritiker Lars Elton og pianist Torbjørn Knaus.

Og Werp er selv til stede.

Artikkeltags