Gå til sidens hovedinnhold

Birgit fikk sønnen behandlet av Vibeke - nå har hun startet i praksis der: –Vet at jeg er i trygge hender her

I hele sitt voksne liv har Birgit Sætre vært fascinert av naturmedisin og nå er hun godt i gang med en praksisperiode hos soneterapeut Vibeke Olden Røstad som gladelig bidrar med å utdanne noe som på sikt blir en konkurrent i bransjen.

Men la det være sagt med en gang: Olden Røstad, som driver Qi-soneterapi på gamle Torp legesenter, ser ikke slik på det.

– Jeg ønsker at flere skal jobbe med dette og vil ikke se på det som konkurranse når Birgit starter sin egen praksis. Det er ikke så mange som jobber med dette her i regionen, så ved at flere aktører kommer inn, jo større fagmiljø får vi sier, Olden Røstad som har drevet egen praksis i tre år og er en del av fellesskapet på Villa Solgull.

Var der med sønnen

Kjennskap til Olden Røstad fikk Sætre da hun var der med sønnen sin.

– Han ble bra etter tre behandlinger, så soneterapi er noe jeg har tillit til. Det er en 5 000 år gammel behandlingsform, så det er liten tvil om at det er noe i det, sier Sætre som i hele sitt voksne liv har vært fascinert av naturmedisin.

Hun har tre barn og det har gjort det vanskeligere å studere, men etter hvert fikk hun endelig kommet i gang med studiene ved Institutt for helhetsmedisin. I tillegg har hun en mindre stilling ved Steinerskolen. Fram til jul blir hun nå altså å finne i praksis hos Qi-soneterapi.

– Hun er den første jeg har i praksis og det er også noe jeg ser på som lærerikt, sier Olden Røstad.

– Det er fint på ha Vibeke som læremester og her vet jeg at jeg er i trygge hender. Det er dessuten fint å ha noen å sparre med, sier Sætre som antar at praksisperioden er første steg mot åpne noe eget.

– Jeg er student fram til våren og etter det vil jeg se på muligheten for å starte en egen praksis i Hamar-området.

– Hun er den første jeg har i praksis og det er også noe jeg ser på som lærerikt, sier Olden Røstad.

– Vet at det virker

I Norge har soneterapi blitt praktisert siden 1960-tallet, og det er i dag en av de vanligste formene for alternativ eller komplementær behandling. I 2018 brukte 1.2 prosent av befolkningen soneterapi.

En systematisk gjennomgang fra 2014 fant at soneterapi ikke er effektiv behandling av noen medisinsk tilstand, men i likhet med massasje kan det bidra som komplementær behandling til å lindre symptomer og bedre livskvalitet.

Ifølge NAFKAM – Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin, konkluderer forskning på området med at soneterapi ikke er et pålitelig verktøy til å stille diagnoser. Massasje, trykk og lignende kan utløse mekanismer i kroppen som virker smertelindrende, men ikke slik soneterapien mener at den skal virke. Ifølge National Center for Complementary and Integrative Health, er det ikke bevist at soneterapi kan føre til avslapning og helbredelse. I en studie som ble finansiert av National Cancer Institute fant forskerne at kvinner med langtkommen brystkreft som ble behandlet med soneterapi, opplevde bedring i noen symptomer, som kortpustethet, men ikke i andre symptomer, som smerte og kvalme.

– Vi skulle gjerne sett at det var enda mer forskning. Slik det er nå har vi ikke lov til å markedsføre at soneterapi hjelper for noe konkret. Jeg behandler blant annet folk med stressnakke, allergiplager, søvnproblemer, migrene og bihulebetennelse. Jeg får regelmessige tilbakemeldinger på at behandlingene fungerer, avslutter Olden Røsten.