Gå til sidens hovedinnhold

Blandet mottakelse for «Nordsjøen,» men på Hamar vil den nok bli godt besøkt

Katastrofefilmen «Nordsjøen» med Anders Baasmo i en sentral rolle har kinopremiere fredag og anmelderkorpset som har fått se den er blandet i sin mottakelse.

I den nye storfilmen «Nordsjøen» tar det norske oljeeventyret en dramatisk vending. En oljeplattform går plutselig ned utenfor Ormen Lange-feltet. Forskerne søker desperat å finne løsningen på den tilsynelatende uforklarlige hendelsen. Norge holder pusten når det viser seg at ulykken bare er starten på noe som skal bli veldig mye mer alvorlig. Et menneskelig drama på liv og død går i gang i det tusenvis av oljearbeidere plutselig er fanget på plattformer over hele Nordsjøen. Norgeshistoriens største redningsaksjon er et faktum.

– Sett det før

Morten Ståle Nilsen i VG triller en firer på terningen og skriver blant annet:

«Det gjelder selvsagt å gi seg hen til spetakkelet. Men det sitter lenger inne å bli ordentlig oppslukt denne gangen. Det kan skyldes at vi har vært her såpass mange ganger før – i løpet av såpass få år.

En publikumssuksess? Ikke usannsynlig. Og det er jo fint at vi er i stand til å lage «sånne» filmer i lille Norge. Men de har ikke i samme grad nyhetens interesse lenger, og med «Nordsjøen» har den norske katastrofefilmen begynt å lide litt under den samme slitasjen som «heltefilmene»: Vi har sett dem før, og det er blitt vanskeligere å imponere oss.»

– Forutsigbar

«Det viktigste i en film som denne er at den klarer å skape en spennende historie med tilstrekkelig mange stilige og storslåtte katastrofescener. Den kommer dessverre ikke helt i mål med noen av delene, selv om det er en del greie tilløp. Historien er i overkant forutsigbar og det kunne med fordel vært gjort mye mer ut av de store katastrofescenene der ute i havgapet,» skriver Kine Hult, i i Stavanger Aftenblad og gir filmen terningkast tre.

«Det er ikke mange som kan, tør og vil lage slike storfilmer i Norge, og selv om ikke alt klaffer i «Nordsjøen», er den såpass godt fortalt at underholdningsverdien er solid,» skriver NRKs Birger Vestmo som også gir den terningkast fire.

Det samme gjør Hamar Arbeiderblad, Dagbladet og Agderposten mens Tv2 gir den terningkast fem. Nettavisens Arild Rønsen mener hele prosjektet forliser, mens Asbjørn Slettemark i Aftenposten kaller det en oppvisning i effektiv katastrofefilm.

Baasmo = Gode tall på Hamar kino

Variable anmeldelser til tross, kinosjef på Hamar kino, Espen Jørgensen vet at lokalbefolkningen gjerne strømmer til så fort Anders Baasmo står på plakaten. Børning-filmene sto heller ikke udelt høyt i kurs hos anmelderkorpset, men alle filmene ble godt besøkt i Hamar. «Kongens nei» fikk derimot gode anmeldelser og med Baasmo i en av hovedrollene måtte det nesten bli suksess og den er fortsatt den best besøkte filmen i Jørgensens tid som kinosjef. Tidligere i år dro han også fram «Nordsjøen» som en av filmene som kunne bidra med å redde regnskapet i et magert kinoår.