(Østlendingen)

– Det er jo ikke så vanskelig! Maren Andersen Busterud (22) fra Hamar smiler og tar bestemt livet av myten om at jenter ikke kan håndtere hammer og sag.

– Jeg har vokst opp i en familie som har likt å lage ting. Sjøl har jeg alltid likt sløyd bedre enn tekstilforming, så da jeg flyttet for meg sjøl og innså hvor dyrt det ville bli å kjøpe alle møblene nye, så tenkte jeg at jeg fikk prøve å lage noen, sier hun.

Som sagt, så gjort.

– Jeg begynte med et stuebord. Jeg googlet masse og leste meg opp på det andre hadde lagt ut. Så lagde jeg en ramme av lekter på 5x5 centimeter og fylte den ut, før jeg malte bordet med svart bengalakk, slik at det skulle se ut som stål. Det var både artig og så såpass bra ut at jeg fortsatte, smiler Maren.

Se mulighetene

Nå har hun et hjem fylt av egenlagde møbler, fra bord og skjenker til sengegavl og tv-benk. Hun pusser opp møbler også, og synes det er kult å få eldre møbler til å leve videre.

–Jeg liker ikke å kaste ting! Dessuten er det jo så mange møbler å få tak i på Finn som kan pusses opp. Det gjelder bare å se mulighetene, så får du noe som ingen andre har!

– Men hvordan klarer du å snekre møbler når du bor i fjerde etasje i en leilighet i Oslo?

– Jeg har ikke plass til en stor sag, men jeg får materialene ferdig kappet på Maxbo, så da ordner det seg. Jeg har bare basic verktøy, men det er nok! Vanligvis pleier jeg å tenke på designet først, så forsøker jeg å tegne det ned, før jeg finner ut hvilke materialer jeg trenger. Jeg starter alltid med en stamme, da er det enkelt å fylle ut med resten.

ANNONSØRINNHOLD: – Arbeidsmiljøet vårt er unikt!

Baufil og pussepapir

– Hva er en typisk Maren-stil?

– Åh, det vet jeg nesten ikke. Men jeg synes i alle fall det er artig å lage tidløse møbler uten så mye dilldall. Kanskje litt herskapelig? De første tingene jeg laget var vel ikke nødvendigvis så stabile, men etter hvert som jeg har lært mer, er jeg blitt mer og mer opptatt av kvalitet.

– Noen ting er litt mer krevende enn andre. Jeg holdt på en stund for å få til skrivepulten, men med litt tålmodighet, pussepapir og baufil ble jeg da ferdig!

– Hva bør folk tenke på hvis de skal prøve noe lignende sjøl?

– Sjekk bilder eller beskrivelser som andre har lagt ut og ikke gi opp om du støter på noen hindre!