– Vi ønsker oss et høyhus basert på massivt tre, sier Hamars varaordfører, Knut Fangberget.

Stablede kasser

Flere aktører er nå med i en lukket konkurranse om hvordan bygget ved parken kan bli.

For å få kjøpe den svært attraktive tomta, midt i Hamar sentrum mellom Tinghuset, rådhuset og Statens Hus, må man nemlig komme opp med et bygg som skal symbolisere miljøvennlig og bærekraftig byutvikling.

Hos Nordbolig har de tent på ideen, og har kastet seg inn i konkurransen med et helt spesielt bygg som kan komme til å vekke oppsikt, dersom det vinner konkurransen.

– Vi har lyst til å bygge dette signalbygget! sier konsernsjef og eiendomsutvikler hos Nordbolig, Oddvar Haugen.

– Akkurat nå har vi fem prosjekter gående der vi bygger i massivt tre; i Aurskog-Høland, Elverum, Lena, Raufoss og Øyer. Men det er her på Hamar vi har hovedkontor og det er her vi har lyst på å bygge noe skikkelig tøft. Og vi ønsker å bruke dette bygget som et referanseprosjekt, slik at vi sier allerede nå at vi flytter selv inn i en del av bygget når det står ferdig.

Arkitekten Stian Svalheim fikk frie tøyler til å tegne et signalbygg utenom det vanlige. Med næringslokaler og kanskje en kafé i første etasje, og leiligheter på toppen, har han jobbet fram et bygg han håper skal tilføre liv til et dødt torg i byen.

Leilighetene gir assosiasjoner til stablede trekasser, med små balkonger med grønne plantekasser vendt ut mot parken. På taket er det tegnet inn solcellepaneler som skal forsyne bygget med miljøvennlig energi.

– Foreløpig er det et konsept, og vi vet ikke om vi lander på fem eller seks etasjer. Eller kanskje sju, sier Svalheim.

Han og Nordbolig håper de får bygge så høyt som mulig, selv om forslaget til konkurransen lå opp til en standard kvartalsstruktur på fire etasjer.

– Treet vinner

– Hva er fordelen ved å velge massivt tre?

– CO₂-besparelsen er på over 80 prosent. Romklang er en viktig faktor. Også er det dette med temperatursvingninger i huset, hvor treet har en suveren fordel. i tillegg får man en stille byggeplass hvor byggeprosessen går raskere, sier Haugen.

– Også er det tilbake til det vi lærte på barneskolen: At skogen lager CO₂ og renser lufta, også tar vi ut materiale fra skogen og bruker det i bygget, og så ligger det CO₂ der. På den andre siden finner vi stål og betong, som krever enormt med energi for å bli produsert, skyter eiendomsutvikler Terje Vidar Hubred inn.

– Ja, treet vinner lett. Også er det sånn at annenhver tømmerstokk som hogges i Norge hogges i Innlandet. Vi er midt oppe i dette skogriket, og det gjør at vi i Hamar bør lede an når det gjelder å bygge med tre, sier Fangberget, og legger til:

– Dette er et prosjekt. Det virkelig store prosjektet er Ankerskogen-tomta, hvor kommunens intensjon er å bygge en nullutslippsbydel.

Her håper man også at  stål og betong byttes ut med massivt tre.

– I Trondheim og i Hamars vennskapsby, Viborg, bygges nå nullutslippsbydeler. Dette kommer mer og mer. Folk ønsker å leve og bo miljøvennlig. Og for at Hamar skal oppfylle sine forpliktelser i henhold til Parisavtalen så er det mye vi som kommune må ta tak i. Et av de områdene vi må satse på er å bygge riktigere, sier Fangberget.

Konkurransen om Parkgata 32 avgjøres før jul.