Nå kan du få kjøpt din egen kongsgård. For Åker gård er lagt ut for salg; den ærverdige storgården som var kongsgård i vikingtiden, senere som kirkegods og kvarter for lensherrer og offiserer.

Historisk eiendom

Eiendommen er på til sammen 7174 kvadratmeter. Den eldste bygningen er fra 1650-tallet. 

Åker gård rommer blant annet en hovedbygning, drengestue, stabbur, hønsehus, fjøs, garasje og kontorbygg.

Det er Statsbygg som selger gården:

– Vi har en lang historie som eier av denne fantastiske eiendommen, og har sett på ulike måter hvordan vi som statlig eier kunne bruke denne bygningen videre. Men, det har ikke vært lett å finne et statlig behov. Så nå legges den ut for salg. Det viktigste for oss er at denne fantastiske eiendommen blir tatt i bruk, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til Hamar Dagblad.

– Det er virkelig en unik eiendom som har hatt stor historisk betydning gjennom alle år i Norge. Ikke mange eiendommer har en vikingtid å skilte med, sier Aschim.

– Hvem ser dere for dere kan kjøpe eiendommen?

– Jeg tenker at det er mange som vil vise interesse, for her er det bare fantasien som kan sette grenser, selv om det selvsagt er noen vernebestemmelser som må tas hensyn til. Det er et ypperlig sted for formidling av kunst, kultur, matopplevelser og annet.

– Og hva skjedd med pengene som kommer inn for salget?

– Noe dekker salgsprosessen, mens det aller meste går rett inn i statskassen igjen, sier Aschim.

– Spennende oppdrag

Det er Eiendomsmegler 1 som har fått oppdraget. 

«Flott og ærverdig kultureiendom med utviklingspotensial (6400 m²) og fantastisk beliggenhet ved Mjøsa», skriver megleren i sitt prospekt. 

Eiendomsmegler Stein Olav Engebakken synes det er et spennende salg som skal gjennomføres:

– Det er jo en unik jobb for oss: En helt spesiell eiendom. 

– Får dere solgt Åker gård?

– Vi påtar oss aldri et oppdrag hvis vi ikke har troen på at vi skal klare å selge. Vi skal alltids finne en kjøper av denne gården. 

– Hvem kan kjøpe noe sånt?

– Mange, så lenge man har en plan om å benytte seg av bygningsmassen og det utviklingspotensialet som finnes i gården. Det er en herskapelig bygningsmasse, men man må påregne en del vedlikehold og oppgraderinger. Og gården ligger strategisk til i forhold til veiaksene, som kan være attraktivt for dem som driver med utvikling. Det er en åpen reguleringsplan som tillater mye, så det er egentlig bare å finne den rette kjøperen, sier Engebakken.

– Har noen meldt seg?

– Vi sitter ikke og venter på at interessenter melder seg, så vi jobber med konkrete kunder, selv om det er tidlig å si noe om det blir et kjøp eller ikke.