Gå til sidens hovedinnhold

Dette klassiske mønsteret er tilbake for fullt

Artikkelen er over 3 år gammel

Det klassiske mønsteret er tilbake for fullt – med moderne «touch». Gulv i fiskebeinsmønster kan sees overalt, i både private hjem og offentlige lokaler.

(Siste)

Vi har sett det en god stund, men i det siste har trenden eksplodert. Du kan ikke lenger bla gjennom et interiørmagasin uten å få øye på det særegne gulvet. Og ekspertene kan selv bekrefte trenden.

Arnstein Dalum Frøyse hos Element Studio forteller at de for tiden har flere pågående prosjekter der de legger fiskebeinsgulv i boliger, og at salget av slike gulv har økt kraftig i det siste.

– Det er noe annerledes. Nå har det en lang periode gått i bred, lang plank, og flere vil nå ha noe nytt. Vi ønsker alltid litt forandringer, vi vil ikke ha det alle andre har, sier Frøyse til ifi.no.

Mønsteret, som har navn etter måten det ligner et fiskeskjelett, har tradisjoner som strekker seg langt tilbake til det romerske riket. Da ble fiskebeinsmønster brukt i bygging av veier, fordi de kryssende vinklene i mønsteret gjorde at veiene tålte mer belastning.

I senere tid har mønsteret blitt mye brukt på blant annet tekstiler, smykker, tapeter – og ikke minst gulv.

– Bare se på gamle herregårder, gods og slott som finnes i Sverige, England, Tyskland, Frankrike og flere andre land. Der kan du se heltregulv i fiskebeinsmønster særlig i de store festsalene. Der skulle det være det lille ekstra, og da var fiskebein en måte å vise høy presisjon i utførelse og håndverk på, forklarer Frøyse.

Nå er mønsteret tilbake for fullt på gulvet, ikke bare i festsaler, men i private boliger og offentlige lokaler. Og i dag er det ikke bare heltrestav som kan gi det populære fiskebeinsmønsteret.

Også produsenter med helt andre typer gulv kaster seg på bølgen – og mønsteret kommer i dag i mange moderne tolkninger, i større formater og flere farger.

En viktig faktor for mønsterets «comeback», også på andre gulv enn heltre, er at det i dag er tilpasset for å passe i moderne hjem.

Saken fortsetter under bildet.

– Mønsteret aktualiseres jo i dag, med bruk av nye materialer og nye farger, som for eksempel grått. Selv et gammelt mønster må moderniseres for å passe inn i tiden og moderne hjem, sier Bjørn Musum hos Musum Interiør.

Det er mange som får glede av det tradisjonsrike mønsteret i dag. For det er nemlig ikke bare i private hjem at fiskebeinstrenden har kommet for fullt.

– Vi ser det særlig i offentlige rom som tiltrekkes av det private, sånn som butikker, restauranter og hoteller. Det er de som drar trenden først, så kommer flere andre typer bygg etter. Det har også blitt populært på kontorer og på ulike institusjoner, der man gjerne ønsker å få inn litt hjemmekos, forklarer Gunni Marie Blunck, marketing manager hos Forbo Flooring. (ANB)

Kommentarer til denne saken