Gå til sidens hovedinnhold

Bor ute mens han venter på jobb og bolig i Hamar

Artikkelen er over 2 år gammel

- Blir man venn med naturen, løser det meste seg, sier Frode Nikolaisen, som i to måneder har bodd i telt mens han venter på å få bolig i Hamar.

Han kan være et skue, Frode Nikolaisen, der han går med hatt av krokodilleskinn og frynsejakke.

- En kommer ikke nærmere cowboy enn dette, sier Frode.

Og det er et ekte cowboyliv han lever. 48-åringen bor nemlig i telt oppe på Høsbjørkampen i påvente av at han får seg bolig i Hamar.

I to måneder har han levd i pakt med naturen.

- Jeg lever av det naturen gir meg. I går fanget jeg ørret som jeg stekte på bålet. Å overleve utendørs lærte jeg mens jeg var i militæret. I garden, forteller Frode, som har fått kallenavnet Trinity etter cowboyfilmene med Terence Hill og Bud Spencer.

- Alle eiendelene mine har plass i en ryggsekk. Og med et stormkjøkken og et telt har jeg alt jeg trenger.

«Syklisten» på Nes

Hamar Dagblad kommer i tilfeldig snakk med Frode mens han tar en øl på den nye strandbaren i Hamar.

- Det er en sydenaroma rundt det hele! Jeg kjenner brusen fra Mjøsa. Det er flott, altså.

Han har levd et nomadeliv.

- Den eneste plassen jeg ikke har bodd i Norge er Hamar. Jeg har hatt jobber alt fra Vadsø i nord til Arendal i sør. Flyttet meg der jeg har fått noe å gjøre. I Vadsø var jeg vekter, mens nå senest i Arendal har jeg jobbet på snekkerverksted hos fetteren min.

- Nå var det ikke mer å hente i Arendal, selv om de lokale slektningene mine stilte opp for meg. Savnet etter kompisene mine fra Nes og Brumunddal ble for stort.

På Nes kalles han bare for «syklisten». Frode har nemlig aldri eid en bil. Han anslår at han sykler 1.000 mil i året for å frakte seg selv ulike steder.

- Men jeg tar bussen hvis jeg skal ta meg en øl. Å sykle i fylla er farlige greier. Etter at jeg syklet av ned Tingnes så ble det brått slutt på det. Rett ut i grøfta og hjulet så ut som et åttetall. Da holdt det på å gå galt.

Frode er opptatt av å hjelpe. En egenskap han sier han har arvet fra foreldrene sine. Og en avdød bror.

- Jeg hadde sju søsken og mor og far som var opptatt av å hjelpe ungdom i alle år. I huset vårt var det alltid en masse mennesker.

Men Frode har kviet seg for å stifte familie selv:

- Jeg har ikke bundet meg til noen kvinne, selv om jeg kjenner godt til det andre kjønnet. Jeg har nok problemer med å binde meg, men gleder meg over å være onkel til 18 gutter og jenter.

- Mye av frihetstrangen har jeg fra broren min som døde i en arbeidsulykke på sjøen i 1984, bare 28 år. Han var forbildet mitt. Det oppsto brann i pumperommet og han gikk ned. Masken var ikke tett og han kom aldri opp igjen.

- Trist å høre.

- Ingen mennesker er borte så lenge man tenker på dem. Han lever videre her, sier Frode og slår seg på hjertet.

Drømmer om jobb

Hjelpetrangen har ført til at han allerede er igang som assistent på frivillig basis hos Sagatun Brukerstyrt Senter.

- En fantastisk plass! Jeg klipper plenen, planter og gjør annet forefallende arbeid.

Og nå er han i sin andre måned i telt. Høsten er på vei og Frode håper på rask avklaring og jobb og bosted, selv om han er forberedt å fortsette teltlivet.

Frode er optimist.

- Jeg er alltid positiv og blid. Og holdningen er at det skal ordne seg etterhvert; det vil alltids komme noen muligheter. Akkurat nå kjenner jeg på friheten.

- Blir man venn med naturen, løser det meste seg.