Midt-Hedmark brann- og redningsvesen skal drive 110-sentralen i Hamar

TIL HAMAR: Brannsjef i Midt-Hedmark brann og redningsvesen opplyser at de vil drifte 110-sentralen i Innlandet, også etter flyttingen til Hamar. Elverum kommune vil fortsette som vertskommune for sentralen formelt, også etter flyttingen til fylkeshovedstaden. – Flyttingen vil skje så tidlig som dette året, sier han til Østlendingen. (Foto: Anita Høiby Gotehus)

TIL HAMAR: Brannsjef i Midt-Hedmark brann og redningsvesen opplyser at de vil drifte 110-sentralen i Innlandet, også etter flyttingen til Hamar. Elverum kommune vil fortsette som vertskommune for sentralen formelt, også etter flyttingen til fylkeshovedstaden. – Flyttingen vil skje så tidlig som dette året, sier han til Østlendingen. (Foto: Anita Høiby Gotehus)

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Elverum kommune fortsetter som vertskommune, selv om 110-sentralen blir flyttet til Hamar i løpet av året. Flyttingen er ikke noe nytt, men nå er det formelle vedtaket fattet av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

DEL

Midt-Hedmark brann- og redningsvesen har en avtale om drift av 110-sentralen i Elverum ut 2017.

Elverum drifter i Hamar

Mot slutten av 2016 regner brannsjef Nils Erik Haagenrud med at mannskapene og driften av sentralen er flyttet til politihuset på Hamar.

– Vi har en driftsavtale med Elverum kommune, som vertskommune for sentralen. Den løper ut 2017 og vil bli opprettholdt, selv om sentralen nå er besluttet flyttet til Hamar, sier Haagenrud til Østlendingen.

Samlokaliseringen kommer som en følge av nærpolitireformen og opprettelsen av Innlandet politidistrikt.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har derfor pålagt Hamar kommune å opprette en ny 110-sentral for den nye regionen i Hamar.

– I første omgang er det altså Midt-Hedmark brann- og redningsvesen som drifter sentralen ut avtaleperioden. Det betyr at våre ansatte i løpet av året vil få nytt arbeidssted. Hamar politistasjon og ikke Beredskapssenteret i Elverum, sier Haagenrud.

Flytteplanene har vært kjent lenge, men vedtaket om flytting ble formelt fattet nå i mars.

LES OGSÅ: Mister 110-sentral, får kompensasjon

– De ansatte blir med på lasset

Han er ikke redd for arbeidsplassene til sine ansatte, som følge av flyttingen.

– På kort sikt beholder de ansettelsesforholdet i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen. Etter 1. januar 2018 er jeg trygg på at de vil bli overført til en ny driver av 110-sentralen. For at en slik sentral skal fungere, er man avhengige av å opprettholde kompetansen på sentralen, sier brannsjef Haagenrud.

Inntil videre fortsetter driften som normalt i Elverum.

– Før flyttingen kan gjennomføres, må det en del ting på plass. Blant annet ombygging av lokalene 110-sentralen skal inn i, sier han.

Haagenrud forteller at det ikke har vært stor oppstandelse internt som følge av flyttingen.

LES OGSÅ: – Løpet er kjørt for Elverum

Ingen endring for publikum

I dag må brannvesenets 110-sentral i Elverum og politiets operasjonssentral på Hamar snakke sammen via telefon og radiosamband.

I løpet av året kan de se hverandre inn i øynene og snakke sammen, uten behov for tekniske hjelpemidler.

– Vi håper og tror at dette vil medføre en bedre samhandling mellom politiet og brannvesenet ved hendelser som oppstår, sier Haagenrud.

Han understreker at flyttingen kun får noe å si for de ansatte i nødetatene.

– Publikum forholder seg til brannvesenet på samme måte som før. For dem er det ingen endring, sier Haagenrud.

LES OGSÅ: – Vi mister 110-sentralen

– Bedre service

Avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB er enig med brannsjef Haagenrud at samlokaliseringen av brannvesen og politi – ikke bare på Hamar, men landet over – vil styrke redningsinnsatsen til de to nødetatene.

– Publikum vil få bedre service. Når man jobber sammen daglig, sitter tett på hverandre og ser hverandre i øynene, blir man bedre til å håndtere situasjoner sammen, sier hun til NRK.

Den nye 110-sentralen på Hamar vil betjene følgende kommuner i Hedmark og Oppland:

Alvdal, Dovre, Eidskog, Elverum, Engerdal, Etnedal, Folldal, Gausdal, Gjøvik, Gran, Grue, Hamar, Kongsvinger, Lesja, Lillehammer, Lom, Lunner, Løten, Nord-Aurdal, Nord-Fron, Nord-Odal, Nordre Land, Rendalen, Ringebu, Ringsaker, Sel, Skjåk, Stange, Stor-Elvdal, Søndre Land, Sør-Aurdal, Sør-Fron, Sør-Odal, Tolga, Trysil, Tynset, Vang, Vestre Slidre, Vestre Toten, Vågå, Våler (Hedmark), Østre Toten, Øyer, Øystre Slidre, Åmot og Åsnes.

Artikkeltags