Hamar-mann dømt til 18 års forvaring for å ha tent på hus til sorenskriver

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

En 40 år gammel Hamar-mann er dømt til forvaring for drapsforsøk mot sorenskriveren i Hamar og hans familie etter å ha tent på boligen deres i juli 2013.

DEL

(Østlendingen) Nå har Borgarting lagmannsrett opprettholdt dommen fra Sør-Østerdal tingrett i fjor på 18 års forvaring med 10 års minstetid.

40-åringen ble av juryen i juni funnet skyldig i fire overlagte drapsforsøk, mordbrann, drapsforsøk og forsøk på mordbrann, grovt skadeverk, rettsstridig handling mot aktør i rettsvesenet begått under særdeles skjerpende omstendigheter, familievold og tre tilfeller av trusler.

Mannen, som sommeren 2015 skiftet navn til en romanfigur, er også dømt til å betale over 10 millioner kroner i oppreisning og erstatning. Han har også fra tidligere en rekke dommer for vold og trusler.

Enstemmig dom

Den enstemmige dommen er i samsvar med aktors påstand. Totalt vitnet 76 personer, inkludert to sakkyndige vitner og to sakkyndige i ankesaken, som ble avsluttet 23. juni.

Sorenskriver Svor og kona var ikke hjemme da huset deres ble antent og brant ned 22. juli 2013. Datteren deres og en venninne kom seg ut fra det brennende huset.

Den tiltalte har hele tiden nektet for at han sto bak brannen. Ingen tekniske bevis knyttet ham til brannen, men vitneforklaringer og annen bevisførsel har i to rettsinstanser overbevist dommerne om mannens skyld.

Hevnmotiv

Motivet for ildspåsettelsen skal ha vært at sorenskriver Svor i sin tid avsa en dom i en barnefordelingssak som ikke gikk i favør av 40-åringen.

Spesielt har forklaringen fra mannens ekskone stått sentralt. Hun forklarte i retten at 40-åringen betrodde seg til henne om det var han som antente huset.

Dette er saken:

* En 40 år gammel Hamar-mann ble i juni funnet skyldig i å ha tent på huset til sorenskriveren på Hamar i 2013.

* Tirsdag ble han dømt til 18 års forvaring for overlagt drapsforsøk, mordbrann, motarbeidelser av rettsvesenet og grovt skadeverk samt for drapsforsøk, forsøk på mordbrann og familievold.

* Sorenskriveren og kona var ikke hjemme, men datteren og en venninne reddet seg ut da huset ble antent og brant ned 22. juli 2013.

* Mannen har hele tiden benektet at han sto bak brannen. Ingen tekniske bevis knyttet ham til brannen.

* Motivet skal ha vært at sorenskriveren i sin tid avsa dom i en barnefordelingssak som ikke gikk i favør av 40-åringen.

* Tiltalte ble først dømt i Sør-Østerdal tingrett i fjor for til sammen 34 overtredelser av 22 paragrafer i straffeloven. Han ble blant annet dømt for vold og trusler mot sin ekskone, trusler mot journalister og narkotikakriminalitet.

Artikkeltags