Gå til sidens hovedinnhold

Bredt jubileumsprogram med ny teatersjef

Artikkelen er over 2 år gammel

Thorleif Linhave Bamle, går hardt ut i sitt første år som ny sjef ved Teater Innlandet.

Tiårsjubileum for Teater Innlandet, og påtroppende teatersjef Thorleif Linhave Bamle fikk endelig presentere sitt første program for teateret.

– Teateret er på vei mot tenårene, som vi forbinder med løsrivelse, redefinering og opprør. Vi skal ha sunne verdier, og vi skal hele tiden utfordre og utforske, sier Thorleif Linhave Bamle.

Under en profesjonell lansering onsdag, med Kari Slaatsveen som konferanser, ble programmet avslørt, selv om det gjenstår flere overraskelser.

Her ble det varslet om alt fra kjærlighetshistorier, politisk farse og improvisert moro for barna til storsatsingen, en egen forestilling som hyller rockebandet Hellbillies.

Fremmedfrykt

Den store satsingen blir «Den finast eg veit».

Frank Kjosås er i gang med å lage et stykke rundt et av Norges mest kjente band.

– De er en nasjonal musikkskatt med en enorm fanskare som har vært 30 år på veien. Hva kan man gjøre med dem? Hvordan kan vi bygge en historie rundt dette bandet? De er norske, men veldig inspirert av USA og americana. Hvordan dekonstruerer man musikken deres for å verdsette de ordene vi finner i tekstene dere? undrer Kjosås.

Han får med seg et stort ensemble på scenen, bestående av Anne Guri Tvedt, Sunniva Du Mond Nordal, Stian Isaken, John Nyutstumo, Tom Styve, Sandra Kolstad og et band.

Stykket vil reise på turné i Innlandet fra oktober 2020 helt fram til februar 2021.

I «Utlendingen» får skuespiller Terje Strømdahl får prøve seg som regissør av Larry Shues komedie om fremmedfrykt og om det å ikke forstå andre.

Her møter man korrekturleseren Charlie Baker, som sliter med sosial angst og er lei av livet. Han havner på hotelltur i ingenmannsland, og liker ikke å snakke med folk. Han later derfor som han ikke forstår de andre gjestene.

På scenen står: Tom Styve, Marit Synnøve Berg, John Nyutstumo, Anne Guri Tvedt, Sunniva Du Mond Nordal og Roger Opdal Paulsen.

Stykket har premiere 23. januar i Maihaugsalen på Lillehammer, og reiser deretter rundt på turné i Innlandet fram til 15. mars.

Strandet på øy

De kjente skuespillerne Ine Jansen og Ingjerd Egeberg er i gang med å tolke et stykke om livet og kjærligheten av den prisbelønte britiske regissøren og dramatikerne Zinnie Harris. «Møt meg ved morgengry» handler om to kvinner strandet på en øde øy, som forsøker å finne veien hjem. Og hvordan havnet de på øya?

– Det blir spennende og vi akkurat så gåtefullt at du blir forvirret, men uten at du vil føle deg dum, varsler skuespiller Egeberg.

– Og morsomt, trist og klokt, supplerer Jansen.

Stykket er en co-produksjon med Nationaltheatret.

Terje Strømdahl har også regien her.

Premieren er 26. mars i Hamar kulturhus, før det reiser ut på turné i Innlandet mellom 26. mars og 16 mai.

Berit Hedemann har skrevet boka «Bjørnejegerskens bekjennelser». Teater Innlandet og Den Nationale Scene går sammen med å lage et stykke basert på boka, med Kjersti Elvik på scenen.

Stykket reiser rundt på turné i Innlandet i september og oktober neste år.

Samtidig vil man reise rundt med «Mistero Buffo». Her skal Terje Strømdahl ta for seg Dario Fos historier. Lars Erik Holter står for regien.

Til høsten skal teateret lage et stort stykke tilegnet Kjell Aukrust, som fortsatt er på planstadiet, under arbeidstittelen «Aukrust».

Får leke seg

Og under vignetten «Ensemblet presenterer» har Bamle utfordret Teater Innlandets nysammensatte kjerneensemble (Anne Guri Tvedt, Sunniva Du Mond Nordal, Stian Isaksen, Tom Styve og John Nyutstumo) til å produsere en helt ny forestilling, som vil dukke opp neste år.

– De har fått full kunstnerisk frihet til å velge form og innhold, sier Bamle, som håper på en fast årlig urpremiere fra ensemblet.

I «Plutselig Barneteater» skal man lage improvisert moro for barn og voksne i hele 18 søndagsforestillinger i Gjøvik, Lillehammer og Hamar i løpet av jubileumsåret.

Skuespillerne og musikerne Henrik Horge, Andreas Cappelen, Benedikte Kruse og Lars Andreas Aspesæter blander klassiske barneeventyr og moderne populærkultur på morsomt vis. Alt improviseres. Og her kan også deler av Teater Innlandets kjerneensemble uventet dukke opp.

Vi tar også med at radioprofilen Kari Slaatsveen har fått i oppdrag å finne essensen av Innlandet i podkastserien «Jakten på Innlandet», som slippes i januar. Hun skal bygge identitet gjennom å finne historier om tilhørighet fra hele regionen.

Og allerede den 10. oktober er det duket for premiere av høstens storsatsing, «Den enfoldige morderen». Regissør Petter Næss har laget sin tolkning av den svenske filmen som ble Stellan Skarsgårds gjennombrudd i 1982.

Om annerledesgutten Sven som opplever beintøffe kår på landsbygda i Skåne, hvor nazismen vokser fram og de som står nederst på rangstigen må kjempe for tilværelsen.