Gå til sidens hovedinnhold

Brygger opp til ny ølfestival i Hamar - vil bli Norges største

Artikkelen er over 2 år gammel

Jeremy Metzger, brygger på Trysil Bryggeri, fronter en ny, stor ølfestival, som etter planen skal arrangeres i Hamar 20. og 21. september i år.

Initiativtakerne til Hamar Mikro Bryggerifestival er foreningen Aktiv i Hamar, som ble etablert i 2018. Foreningen har som mål å skape aktiviteter i Hamar-regionen.

Bak foreningen står et styre bestående av Thor Birkeland Hansen (kjent fra Hamar Music Festival), Espen Solheim Røhne (som gjennom sitt bookingbyrå har fått Elton John, Sting og Toto til Hamar) og Thomas Härkönen.

Søker om offentlige penger

Nå har Aktiv i Hamar søkt Hamar kommune om 150.000 kroner i støtte til den nystartede festivalen. I søknaden opplyses det også at Fylkesmannen i Innlandet, Hedmark fylkeskommune og Sparebank 1 Østlandet kan vente seg søknader om støtte på til sammen 300.000 kroner. Festivalen opererer med et budsjett på 777.000 kroner.

Det bør nevnes at penger til denne typen arrangementer gjerne sitter hardt hos offentlige instanser.

Trioen i Aktiv i Hamar-styret trekker fram at de alle har bred erfaring fra større arrangement og mobilisering av frivillige. De legger vekt på at de har med seg Jeremy Metzger (tidligere Talas/Basarene Hamar, nå Trysil Bryggeri) på laget.

– Mikrobryggerifestivalen vil gå av stabelen i midten av september hvert år, første gang i 2019. Øl har en lang tradisjon til både hverdag og fest i Norge gjennom hundrevis av år, og mikrobrygging har de senere årene fått en ny renessanse. Det er i dag over 180 små bryggerier i Norge og stadig flere brygger hjemme. Vi ønsker nå å samle disse kreftene og vil kombinere mikrobrygging med tilhørende kortreist mat av høy kvalitet. Arrangementet vil avholdes på Stortorget i et oppvarmet telt på 2.200 kvadratmeter. Det vil bli ølbryggerkurs, foredrag, konkurranser og underholdning, samt en restaurant for servering og «food battles», hvor man finner fram til det beste ølet til forskjellig mat, skriver initiativtakerne i festivalen.

Håper på 50 bryggerier

Ambisjonene er høye:

– Vi går ut nasjonalt og ønsker å få et sted mellom 40 og 50 mikrobryggerier med som deltakere, samtidig som vi lager en amatørkonkurranse hvor amatørene kan sende inn øl for å delta, og hvor det vil bli kåret en vinner i to-tre forskjellige klasser. Vi har som mål å etablere festivalen som et fyrtårn innen denne sjangeren her på Østlandet, men søker å skape interesse over hele Norge. Målsetting for oppstartsåret er at det kommer fra 6.000 til 10.000 mennesker over to dager. Vi vil bruke frivillighet så langt det er mulig, og profesjonell hjelp på områder hvor dette er helt essensielt, opplyser arrangørene.

De viser til at september tradisjonelt er matmåneden i Innlandet, og at de kun vil bruke lokale leverandører og samarbeidspartnere.

Vil bli en av Norges største

– Årets kostnadsbudsjett ligger på 777.000 kroner. Dette innebærer utgifter til telt, strøm, arenarigg, frivillige og så videre. Vi regner med at det vil ligge rundt 2.500 til 3.000 timer frivillig arbeid i bunn av arrangementet. Interessen for mikrobrygging er enorm i Norge, og vi tror at som en av Norges største festivaler, om ikke den største, på dette området, vil den tiltrekke seg mange tilreisende, som igjen vil skape inntekter til service- og detaljnæringen i Hamar og omegn over flere dager, heter det i søknaden.

Blir mikrobryggerifestivalen en realitet, kommer den i tillegg til Hamar Ølfestival (i begynnelsen av juni) og Oktoberfesten, som er blitt arrangert i Hamar flere år på rad nå.

Det er mange store ølfestivaler i landet, og konkurransen er hard. Festivaler som kan nevnes i tillegg til Hamar Ølfestival (30. mai – 1. juni) er Bergen Craft Beer Fest (5. og 6. april), Haandfest i Drammen (3. og 4. mai). Fredrikstad Ølfestival (31. mai – 1. juni), Haandverksølfestivalen i Oslo (7. og 8. juni) og Bryggerifestivalen i Trondheim (1. til 3. august), for å nevne noen.

Tradisjonsrik festival

Når det gjelder Hamar Ølfestival på Stortorget fra 30. mai til 1. juni, blir den i år arrangert for 15. gang av Hamars Culturelle Ølvenner. I fjor var det 6.000 besøkende på festivalen. 8.200 liter øl og tusenvis av pølser gikk med.
En gladnyhet i år er at festivalen slutter med de omstridte cashless-kortene. I stedet legger festivalen, som fortsatt skal være kontantløs, opp til at det i år skal kunne tæppes (kontaktløs betaling) eller betales med bankkort på vanlig måte.