Til fjorårets julelunsj arrangerte daglig leder Stig Bjørnar Wålengen en runde Kahoot, altså en spørrekonkurranse med alternativer hvor deltakerne ved hjelp av telefonene må svare riktig fortest mulig. Wålengen hadde på forhånd annonsert en premie uten å røpe hva dette var. Cato Norderhaug manøvrerte seg gjennom konkurransen med stødig hånd og var fornøyd da han etter siste spørsmål toppet lista, men smilet ble litt stivere da Wålengen overrakte premien – nemlig æren av å få være kartleser i Rally Hedemarken.

Null erfaring

Bare så det ikke skal være noe tvil om det: Norderhaug er bilmekaniker og har ved flere anledninger tidligere sett på Rally Hedemarken, men har absolutt ingen erfaringer med å være en del av ekvipasjen. Neste helg skal han altså i kraft av å være Ankers beste i Kahoot lese kart i vanvittige hastigheter på smale grusveier.

– Det ble litt rom for ettertanke når premien kom på bordet, sier Wålengen og ler rått.

Men, heldigvis får man vel si, det er ikke bare å melde seg på som kartleser etter eget forgodtbefinnende. En viss skolering kreves.

– Jeg har i hvert fall vært på et kurs, men utover det har det egentlig vært lite forberedelser. Det er ikke så greit å kjøre rally på kveldstid, sier Norderhaug.


Spent

Hadde føreren av bilen blitt rekruttert på samme grunnlag, altså en aktør uten noe relevant erfaring ville det neppe vært like fryktinngytende å være kartleser, men Wålengen har engasjert Simon Wågø Syversen fra Hamar som sjåfør. Han har lang erfaring med rallycross og sjøl om det er en helt annen idrett er han på ingen måte ukjent med fart og motor. I Rally Hedemarken får han kjøre en Ford Fiesta R2, en skikkelig børse med 170 arbeidsvillige hester.

– For å sitere Reodor Felgen: Det blir nok ingen sinke i trafikken, sier Wålengen.

Hvor vidt det er godt nytt for kartleser Norderhaug er dog litt usikkert.

– Det er jo en liten guttedrøm som går i oppfyllelse, det er det ikke tvil om. Det er vanskelig å forestille seg hvordan dette blir før man faktisk sitter der. Jeg vet jo ikke helt hva jeg har sagt ja til og kommer helt sikkert til å kjenne litt på nervene, sier han.

Noe annet han frykter litt å kjenne på er smaken av mat som har vært nede og snudd.

– Jeg tror ikke at jeg kommer til å bli bilsyk, men slikt vet man jo egentlig ikke. For sikkerhets skyld er det vel best å spise noe mat som er lettspydd, sier han og ler.

Han er for øvrig glad for at framdriften på ekvipasjen ikke utelukkende er avhengig av hans kartkunnskaper og formidlingsevne av fersk lærdom i høy hastighet.

– Vi får utdelt et standardkart og har muligheten til å kjøre gjennom løypa på forhånd. Det kan nok fort gå litt i surr for meg og Simon kommer nok til å kjøre mer på det han ser og ikke det han hører, sier Norderhaug.


To dager i år

Rally Hedemarken kjøres i år fredag 17. og lørdag 18. september på kjente, krevende og publikumsvennlige grusveier på Hedemarken. Det er det siste løpet i norgesmesterskapet (NM), hvor norgesmestere i de forskjellige NM-klassene blir kåret. Det er for øvrig 30-årsjubileum for Rally Hedemarken i år og årets utgave er en kombinasjon av kjente etapper som har blitt benyttet de siste årene i Stange, Løten, Ringsaker og Hamar, heriblant Ekeberg og Rokosjøetappen som kjøres fredag kveld og blant annet Mauset-etappen på lørdag. Disse er blitt klassiske Rally Hedemarken-etapper.

– Det var meninga det egentlig kun skulle kjøres lørdag, men så fikk vi beskjed om at det blir kjøring også fredag. Så da har Cato en dag ekstra å se fram til, sier Wålengen med et smil.


Flyttestunt

Det at vinneren av julelunsjens Kahoot skulle få være kartleser var ikke noe Wålengen trakk opp av hatten sånn helt uten videre. Bilvarehuset Anker har sponset Rally Hedemarken i en del år og har også hatt tilknytning til bilcrossmiljøet. Nå åpner Anker Bilservice nytt verksted i Furnes, halvannet år etter at bildelgrossisten Romnes Hamar åpnet sin filial på samme tomt. Det er for øvrig Romnes-gruppen som eier Anker Bilservice.

– Vi kunne jo selvfølgelig funnet på noe helt annet for å markere dette, men jeg vil jo også prøve å rekruttere unge folk til bilmiljøet, sier Wålengen som har sikret seg mulighetene til å få med seg hvert eneste ansiktsuttrykk som Norderhaug setter opp disse to dagene.

– Vi skal dokumentere dette med inboard-kamera, sier han.

– Jeg er litt usikker på om det er en film jeg gleder meg til å se, sier Norderhaug som ikke utelukker at opplevelsen vekker noe i ham.

– Jeg frykter jo litt at dette skal gi mersmak, sier han.