Gå til sidens hovedinnhold

Da Bjarne Melgaard la ut leiligheten sin til 7,7 millioner ble det anslått at kunsten han hadde var verdt mer. Nå stiller han ut på Hamar Sagbladfabrikk

Hamar Sagbladfabrikk har holdt stengt siden nyttår og når de endelig inviterer til fest igjen er det med et A-lag av kunstnere på gjestelisten. Dette er etter planen startskuddet på det som blir en spennende høst i det ærverdige lokalet.

Koronasituasjonen har gjort det vanskelig med utleie og arrangementer på Hamar Sagbladfabrikk og de har ikke hatt noe på programmet på denne siden av nyttår.

Lørdag åpnes imidlertid sommerutstillingen og det er et stjernelag med kunstnere som da stiller ut i det særegne lokalet på Martodden. Elisabeth Werp, Sverre Bjertnes, Nico Widerberg, Per Fronth og Bjarne Melgaard.

Sistnevnte har siden 90- tallet vært en av Norges mest toneangivende samtidskunstnere, med stor suksess både i Norge og internasjonalt. Da han i vår la ut leiligheten sin i Oslo til salgs for 7,7 millioner ble det antydet at innmaten i leiligheten, altså hans egenproduserte kunst, oversteg salgsummen i verdi. Melgaards bilder selges nemlig for millionsummer over hele verden.

I sagbladfabrikken har han nå to bronseskulpturer til 450. 000 kr hver i tillegg til en rekke akvarellmalerier. Til sammen er det 50 malerier som stilles ut av den nevnte kvintetten i tillegg til fem skulpturer.

– Dette er den største utstillingen vi har hatt og vi har fått en enorm respons fra publikum, forteller eier av Hamar Sagbladfabrikk, Gunn Andersen.

Langreiste og trofaste

Ingen av kunstnerne er nye bekjentskaper for sagbladfabrikkens publikum for samtlige har hatt separatutstillinger der tidligere. Men det er altså første gang Andersen kan presentere dem sammen og det gjør henne litt kry.

– Det er klart at vi er veldig stolte over å kunne samle så store kunstnere her, kunstnere som holder et veldig høyt nivå, sier hun.

Det er også noe det kunstinteresserte publikummet vet å sette pris, og de er mage og trofaste.

– Mange kommer tilbake til utstillingene våre år etter år, og mange kommer langveisfra for å få med seg dette, sier Andersen.

Utstillingen kommer til å bli stående gjennom sommeren og den utgjør på mange måter startskuddet for postpandemiperioden vi nå ser ut til å gå inn i.

– Det kommer til å skje en del her utover høsten uten at jeg vil røpe for mye om det, sier en hemmelighetsfull Andersen.


God plass og uteservering

Det er som nevnt mange som har meldt sin interesse for utstillingen og da spesielt for åpningen kommende lørdag. Enkelte sitter kanskje fortsatt litt på gjerde med tanke på om det å gå i flokk i et galleri er forenlig med godt smittevern. Andersen kan berolige med at det vil bli satt om benker ute der det vil bli salg av drikke.

– Ingen trenger å være redde for dette med smittevern her. Inne har vi veldig god plass og vi slipper ikke inn mer enn 50 stykker om gangen. De øvrige kan vente ute der det vil være servering, avslutter Andersen.