Historien om Helen, opprinnelig fra Fosen i Trøndelag, er innledningsvis lite oppsiktsvekkende. Førskolelærer med helseplager og med en motivasjon til forandre livsstil som var sterk i januar, men kraftig utvannet på vårparten. Altoppslukende dietter og treningsprogram, men ikke godt nok utstyrt verktøykasse til å håndtere stagnasjonen som etter hvert kommer. Dette er et slitt refreng i bransjen. Men her stopper også Helens vandring på godt opptråkkede stier, og historien tar en uventet vending.

I 2020 gikk hun til det skrittet å booke time med PT Stian Nielsen og dette ble det som på engelsk kalles en gamechanger for Helen. Et skikkelig vendepunkt rett og slett. Da hadde hun trent i et par år for seg selv.

– Jeg burde hatt PT fra starten, men i likhet med mange andre trodde også jeg at man nå være godt trent for å bruke en personlig trener. Stian hjalp meg med å sette mål og dokumenterte framgangen min. På dette tidspunktet hadde jeg virkelig bestemt meg for å gjøre endringer og da var det utrolig godt å ha en PT som kunne støtte meg, forteller Aune som fyller 35 år i april.


– Noe jeg brenner for

I takt med bedring av helsesituasjon og form fikk Helen gradvis mer respekt og sans for PT-yrket. På dette tidspunktet sto hun i operasjonskø for plantar fasciitt som hun hadde slitt med i årevis, men livsstilsendringen og treningen gjorde at disse problemene ble kraftig redusert og etter hvert forsvant helt. Da hadde hun allerede bestemt seg. Hun ville ta PT-utdanning for å kunne være den personen for andre som Nielsen hadde vært for henne.

– Jeg hadde opprinnelig ikke tenkt å satse for fullt som PT, planen var å fortsette i barnehagen hvor jeg jobber. Men jeg kjente at det er dette jeg virkelig brenner for, så fra 1. april blir jeg å finne som PT på Espern på fulltid, forteller Aune som til daglig er bosatt i Ottestad.

Da blir hun altså kollega med Nielsen.

– Det var noe jeg aldri så for meg da jeg begynte her. Om noen hadde sagt i 2018 at jeg skulle ende opp som PT, ville jeg nok ledd, sier hun.

– Jeg så heller ikke det komme, men det er veldig gledelig. Å være Helen sin PT har vært veldig flott. Hun har vært nysgjerrig, lærevillig, dedikert og tålmodig. Hun fattet tidlig interesse for både kosthold og trening, sier Nielsen.


– Usminket tilnærming

Aune har ingen idrettsbakgrunn, en ganske så fersk interesse for trening og har i tillegg slitt med overvekt. I sum utgjør det en høyst utradisjonell veg til PT-yrket. Det tror hun kan være en fordel.

– Det at jeg har vært gjennom en slik prosess både fysisk og psykisk, og kan sette meg inn i situasjonen til kundene tror jeg kan være fordel, sier eksiltrønderen som har tatt utdannelsen parallelt med jobben i Vesleparken barnehage i Brumunddal.

– Det har vært en veldig lærerik prosess. Det er mye å sette seg inn i og mye avansert fagstoff. Det har gitt meg en langt bedre forståelse for hvordan kroppen fungerer, forteller Aune som nå også er i gang med utdanning innen kostholdsveiledning.

Nielsen, som ikke bare er PT, men også PT-ansvarlig på Espern, tror også Aunes erfaringsbaserte kompetanse er gunstig å ha tilgang på.

– Det at hun har vært gjennom en slik prosess selv og også fått kjenne på hvor verdifullt det kan være å ha en partner i form av en personlig trener med seg på reisen er jeg sikker på vil gjøre henne over snittet godt rustet til å hjelpe andre. Hun har en usminket og sunn tilnærming til hva en slik livsstilsendringsprosess innebærer og har en forkjærlighet for å bidra for de som synes de første stegene er skumle å ta. Og de finnes det mange av. Selv om vi andre PT-ene absolutt har kompetansen til å hjelpe de vil det alltid være en fordel med opplevd erfaring av prosessen. Helens reise er ganske unik og som PT-ansvarlig har jeg et håp om at hun kan bidra mye inn mot nettopp den nevnte gruppen og at vi på Espern skal bli enda bedre på å hjelpe også de gjennom å synliggjøre at vi har trenere som har både kompetansen og egenerfaringen, sier Nielsen.


Mer enn trening

Når Helen nå takker for seg i yrket hun har hatt i siden 2013 er det ikke fordi hun mistrivdes, men fordi hun ønsket å utfordre seg litt på andre måter. Den pedagogiske ballasten hun har opparbeidet seg gjennom både utdannelsen og jobben er hun sikker på at hun kan nyttiggjøre seg av også i den nye arbeidshverdagen.

– Det å jobbe som PT handler om så mye mer enn bare trening. Det å være en støttespiller i hverdagen og se individet er noe av det som trigger meg med dette. Jeg skal bidra til å skape trygghet og stimulere kunden til å ta eierskap i sin egen prosess. Jeg brenner for det å gjøre terskelen for å trene på treningssenter lavere. Jeg har fått tilbakemeldinger fra flere som synes det er ubehagelig å ta steget innenfor døra til et treningssenter. Det er viktig å huske på at alle har vært nye en gang. Jeg har jo selv kjent på de samme følelsene, og skjønner at det kan være litt skummelt. Jeg er jo tross alt pedagog, så jeg prøver også å se mennesket bak kunden. Det å se at folk bli tryggere på seg selv er helt magisk å være vitne til, sier Aune som ser fram til sin nye hverdag.

– Det er jo et dristig skritt å si opp en fast jobb for å satse for fullt som PT, men jeg tenker at det er dumt ikke å prøve. Vi har et liv, så hvorfor ikke satse på noe du brenner for? Jeg har allerede fått noen kunder, men det er først nå jobben begynner for fullt, avslutter hun.