Gå til sidens hovedinnhold

Da ingen lenger trengte baller og pokaler var Tegu nødt til å tenke nytt: – Måtte søke litt andre kunder

Da pokaler og baller plutselig ikke lenger var noe folk trengte måtte Tegu Sport tenke annerledes og fant nye måter å tjene penger på.

Tegu ble etablert i 1983 av Terje Johansen og Gunnar Myhre. Med to konfeksjonsfabrikker i Brumunddal og Løten ble det produsert spillertøy, treningsdresser og annet sportstøy under merkenavnet Tegu. Produksjonen ble etter 15 år flyttet til utlandet, og merkevarer ble innført i sortimentet. I dag drives butikken av Terje Johansen og hans sønn Tommy og er nå leverandør av sportsutstyr, og kaller seg en faghandel for håndball og fotball. Og langt ifra bare for lokalbefolkningen.

– Vi leverer drakter til både Karasjok og Kautokeino. I tillegg leverer vi mye til klubber i Oslo og det forundrer oss litt. De store kjedene har jo mye av det samme vi selger, sier Terje.

– Vi har ikke noe som du ikke får andre steder, men her er får du service og kunnskap, supplerer Tommy.


– Føler litt ansvar

Og da nærmer vi oss sakens kjerne når det gjelder eksistensberettigelsen til den lille butikken i Holsetgata.

– Folk synes det er stas med service og det å ha noen å snakke med hvis de lurer på noe. For vi har tid til å snakke med kundene. Skulle det være noe som haster har vi anledning til å kaste oss rundt. Vi føler litt ansvar overfor kundene, forteller Tommy.

Et annet viktig element er at de etterstreber å være gode på det de skal være gode på og ikke slenger seg på trender bare for å kunne dra inn noen enkle kroner.

– Fotball og håndball kan vi alt om. Vi har spisskompetanse på ball, rett og slett. Kajakker og joggesko kan vi ikke noe om. Vi har valgt å være tro mot konseptet vårt, forteller Tommy.

Men en ting er å være tro mot konseptet, av og til kreves det også en omstilling eller tilpassing til markedet. For når omsetningen i stor grad tidligere baserte seg på ballspill og tilhørende premiering gikk bommen ganske så brutalt ned i fjor for gutta på Tegu. Alt av aldersbestemt håndball og fotball ble stoppet i lange perioder på grunn av pandemien, og da var selvfølgelig ikke behovet for håndballer og fotballer like stort lenger. Turneringer og cuper gikk selvfølgelig også med i dragsuget, så da var det heller ingen som trengte å premiere noen.

– Vi har vel ikke solgt en pokal på over et år, forteller Tommy som har jobbet i butikken i ti år.

Egentrening var derimot lov og dette ble plutselig en betydelig inntektskilde for Tegu.

– Alle skulle trene i hagen og det var mange som lagde seg hinderløyper for egentrening i hagen og vi har aldri solgt så mye basketkurver som vi gjorde i fjor. Det ble dermed litt andre måter for oss å hente kronene på, sier Tommy.


Mer profileringsartikler

Far og sønn innrømmer at de så litt mørkt på det da idretten ble nedstengt, men ville på ingen måte påbegynne nekrologen til forretningen.

– Koronaen slo jo beina unna hos fullstendig om man tenker på det vi vanligvis tjener penger på og 2020 ble jo et tøft år, men vi klarte å holde åpent hele tida, sier Terje.

Noe av grunnen til at butikkdriften kunne fortsette var, foruten økt salg av egentreningsutstyr, profileringsartikler. Dette er noe de ha drevet med i mindre skala i flere år, men plutselig ble det større muligheter på dette området.

– Det har jo vært en omstilling for oss, men når det dukket opp andre muligheter måtte vi gripe disse. Vi søkte litt andre kunder enn det vi vanligvis har. Blant annet har vi trykket opp T-skjorter til fadderuka på høyskolen og til avslutningsturneen til Vazelina, forteller far og sønn Johansen.


Lite drop in-kunder

Pandemien klarte altså ikke å knekke butikken og omsetningen i fjor var til å leve med.

– Vi ble ikke så mye rikere, men ble ikke fattigere heller, sier Tommy som ser positivt på fortsettelsen.

– Nå er det oppstart for fotball og håndball igjen og da smeller det nok.

At folk i Hamar plutselig ramler innom butikken i stor utstrekning har han derimot ikke så mye tro på selv om tusenvis av biler passer rett forbi i Ringgata hver dag.

– Dette er nok en butikk som de fleste i Hamar vet hvor er, men som de færreste har vært innom, sier han og ler.