Gå til sidens hovedinnhold

Da pandemien rammet sa Steffan opp en trygg jobb og satset for fullt som PT

Steffan Hagen hadde fast jobb som omsorgsarbeider og forutsigbar inntekt før han i fjor valgte å satse som personlig trener. Timingen kunne kanskje ikke vært dårligere, men 36-åringen har til tross for pandemien klart å skape seg en karriere som PT. Det hadde nok ikke alle trodd for noen år siden.

Hagen har spilt fotball hele livet og har ikke hatt noe mer enn gjennomsnittlig interesse for trening før i de siste åra. I en periode for noen år tilbake var det også andre tinge en trening som opptok livet hans.

– Da gjorde jeg ganske mange dårlige valg og gikk på en ganske mørk sti i livet. På den tiden var det på ingen måte gitt at jeg skulle havne i dette yrket. De siste årene er det nok mindre overraskende for folk jeg kjenner at jeg valgte denne retningen, sier han.

Jobbet dobbelt

Han jobbet ti år som omsorgsarbeider før han påbegynte PT-utdanningen. I mars i fjor var han uteksaminert, men fikk en litt trang start.

– Da jeg var klar for å begynne ble alt nedstengt. Da hadde jeg fortsatt jobben som omsorgsarbeider, så jeg følte meg hele tiden trygg med tanke på den økonomiske situasjonen. Nå treningssentrene fikk åpne igjen i juni begynte jeg så smått å jobbe som PT og kombinerte det med jobben som omsorgsarbeider en stund, men det ble for mye. Fra august satset jeg for fullt som PT og kunne si opp den andre jobben. Det kunne jeg gjøre fortere enn forventet, forteller Hagen.

– Det var da litt av et tidspunkt å si opp en trygg jobb for å satse på noe såpass usikkert?

– Ja, det kan du si, sier han og ler.

– Men jeg så fort at kundene mine kom tilbake til meg og anbefalte meg videre, så det var en kalkulert risiko å satse, legger han til.

Sent og tidlig

Nå er han å se på Espern Aktivitetspark tidlig og sent. Ikke fordi han jobber døgnet rundt, men fordi han prøver å være tilpasningsdyktig med tanke på når kundene har behov for PT. For noen passer det best før jobb om morran mens andre kun har anledning på kveldstid.

– Jeg prøver å komprimere dagene slik at jeg har flere timer etter hverandre, men det er ikke alltid det går. Noen ganger har jeg noen timer på formiddagen og noen på kvelden, og fri midt på dagen. I tillegg er det en del loggføring og forberedelser til timene jeg skal ha. Dessuten prøver jeg å være tilgjengelig for kundene mine så mye som mulig slik at om de lurer på noe kan de bare sende en melding eller en mail. Man kan i hvert fall ikke være kresen på arbeidstida i denne jobben, sier Hagen som synes synd på sine kolleger i Oslo-området. Der er treningssentrene nok en gang stengt.

– De har det nok tungt nå og jeg føler med dem, sier han.

Lever av rennomméet

Som PT med eget foretak vet han at han ikke får igjen mer enn han putter av innsats og dedikasjon i jobben.

– Det er jo et visst press når det gjelder resultater i denne jobben og man må kunne levere. Utover en konto på Instagram markedsfører jeg ikke meg sjøl og er sånn avhengig at jungeltelegrafen går. Heldigvis ser jeg at stadig flere begynner å like styrketrening og se helsegevinsten av dette, sier Hagen som ikke har angret på at han valgte en ny retning i arbeidslivet.

– Jeg har fått en kul hverdag som jeg til en viss grad kan styre sjøl. Det er bra miljø på Espern og det er mye påfyll av kompetanse å få fra senteret. Jeg er heldig som får ha dette som jobb ettersom jeg brenner for folkehelse. Det er veldig givende å kunne bidra til at folk oppnår gode helsemessige resultater gjennom trening. Det er motiverende å se at kundene opplever at treningen bidrar til at de føler seg bedre, sover bedre og har en generelt bedre hverdag, sier Hagen som nå ser at PT er noe folk på alle nivåer nå benytter seg av.

– Jeg har kunder som når de kommer til meg aldri har vært på et treningssenter og jeg har de som har trent mye og som trenger hjelp for å ta nye steg i treningen sin, sier han.