Rullestad var inne i sitt sjette år som næringssjef i Ringsaker da det ble annonsert at Terje Gloppen skulle gi seg som kulturhusleder i Hamar. Med bakgrunn både fra kultur – og kommunikasjonsfaget, samt flere styreverv i kulturlivet i tillegg til en godt forankret interesse for det meste kulturfeltet har å by på gjorde at Rullestad kjente noe som trigget.

– Jeg kjente det rykket i kulturgenet mitt da stillingen ble ledig. Jeg hadde seks kjempefine år i Ringsaker og det var ikke slik at jeg søkte meg bort fra dette, men jeg søkte meg til noe annet. Det er godt å komme «hemmat» til kulturen, sier Rullestad.

I et intervju i Hamar Dagblad nylig sa den nå pensjonerte kulturhuslederen Terje Gloppen at han var glad da han fikk høre at Rullestad var en av søkerne.

– Det er veldig hyggelig å høre at han sier det, og jeg har stor respekt for den jobben han har gjort. Nå skal jeg gjøre mitt aller beste for å bli en god kulturhusleder, sier Rullestad.

Børs og katedral

Det vil nok ta lang tid før han er lommekjent i huset, Gloppen rakk heller ikke innom alle rommene i løpet av sine år i lederstolen. Rullestad kommer i hvert fall til et som han kjenner godt fra før, kanskje ikke hva rominndeling angår, men i hvert fall hva som rører seg.

– Jeg kjente jo til huset ettersom jeg satt i styringsgruppa i forbindelse med byggingen av huset og har i tillegg sittet i styret i Hamar kino. Hamar kulturhus er et fantastisk hus hvor jeg får forent mye av bakgrunnen min, sier Rullestad.

Med det mener han at både hans kommersielle og kulturelle bagasje kommer til anvendelse.

– Vi skal kunne gi et tilbud som favner de store massene, et tilbud som speiler hva omgivelsene ønsker seg, men også kunne være en arena for det litt smalere. Det stilles også krav til egeninntjening her og sånn må det nesten være, så sånn sett er dette både børs og katedral, sier han.

At det har vært tøffe tider for kulturaktører det siste halvannet året trenger vel neppe flere spaltemeter og Rullestad ser med spenning på hvor sultne lokalbefolkningen er på kulturopplevelser framover.

– Hele bransjen er nok spente hvordan besøket blir etter pandemien, men det ser lovende ut, sier han.


– Fascinerende mye folk

Det kostet om lag 700 millioner å reise kulturhuset og det et fylt opp av utstyr og kompetanse som ifølge Terje Gloppen bidrar til at huset har fått et godt renomme i hele Norge. Det ville vært en mager trøst om huset ikke hadde betydd noe for folk i Hamar og regionen for øvrig. Sånn er det heldigvis ikke. Tvert imot virker det som. Inkludert biblioteket og kinoen er det, i et pandemifritt år vel å merke, om lag en halv million mennesker innenfor dørene.

– Dette er et fantastisk hus og et hus folk bryr seg om og det er veldig viktig at folk føler tilhørighet til huset. Det jeg virkelig fikk øynene opp for da jeg begynte å jobbe her er hvordan det syder og koker her store deler av døgnet. Det er fascinerende hvor mange folk det er som bruker kulturhuset i løpet av en dag. Det er øvingsarena for utrolig mange i alle aldre og sånn sett et hus som er med folk fra vugge til grav, og det er åpenbart at vi betyr mye for mange. Kulturhuset er ei maurtue og en kulturell smeltedigel som det er utrolig spennende å få lede, sier Rullestad.

Mange som drar lasset

Han er klar på at den nye jobben hans ikke er noe enmannsshow, at det ikke er noe enevelde å være kulturhusleder i Hamar.

– Det er mange som drar dette lasset og det er jo gjerne slik at man aldri er god alene. Det er veldig mange flinke folk her og sammen får vi ting til å virke, sier Rullestad som ikke har planer om iverksette noen store omveltninger i kulturhuset og måten det styres på.

– Jeg har mer tro på evolusjon enn revolusjon, sier han.

I det legger han at huset skal fortsette å utvikle seg og ha et tilbud hvor de aller fleste finner noe av interesse. Førjulsprogrammet viser spennvidden som Rullestad ønsker at kulturhuset skal være kjent for. Fram til jul kan du blant mye annet få med deg humorshow med Are Kalvø, Bjarte Hjelmeland samt de urbane totningene som tøyser jula inn. Det vil bli forfattermøte med Tore Rem, juleverksted for de minst og høykultur i form av Nøtteknekkeren. Konserter med Isak, Tora, DumDumBoys og Kari Bremnes (utsolgt) er noe av det man kan få med seg før jula ringes inn. Men året består av mer enn jula og planleggingen av 2022 er allerede godt i gang. Da kan det bli mer aktivitet i regi av kulturhuset også rett utenfor huset vegger.

– Rett utenfor døra har vi torget som egner seg veldig godt til blant annet konserter og vi har en ambisjon om få til enda mer aktivitet der, avslutter Rullestad.