En sakselift står fortsatt midt på gulvet og et knippe håndverkere jobber på spreng når Hamar Dagblad er innom Que pasa på Østre Torg tidlig i uka.

– Det er hektisk, men vi er i rute, håper vi. Planen er i hvert fall å åpne førstkommende helg. Jeg tør ikke helt å garantere for hvilken dag det blir, sier innehaver Tomasz Babinski.

Han ser nå at drømmekonseptet er i ferd med å bli en virkelighet. Lokalene som sist huset Hjemme på Torget har siden desember gjennomgått en totalrenovering. Babinski er et kjent fjes for mange etter at var å finne på Mjøsfronten i fjor sommer, og tilbakemeldingene han da fikk gjorde at han fikk enda mer lyst til å etablere restaurant i Hamar. For det er noe han har hatt i bakhodet lenge.

– Da jeg flyttet til Norge for åtte år siden var det i Oslo jeg først havnet, men etter tre år flyttet jeg til Hamar. Da jeg kikket meg rundt i sentrum så jeg et stort potensial her, forteller han.

Tar med bestselgerne

Que Pasa får om lag 50 sitteplasser inne og 70 ute på torget, men der er planen å søke kommunen om å få enda flere. Babinski ser for seg å bemanne serveringsstedet med 7-8 personer i oppstarten, fordelt på kjøkkenet og ute i restauranten.

– Målet vårt er å tilby en autentisk latinamerikansk matopplevelse. Vi har utviklet stedet og brukt disse månedene på å utvikle et originalt konsept og en unik meny. Våre bestselgere fra Mjøsfronten empanadas og latinburger XL blir bevart og vil bli å finne på menyen når vi åpner på Østre Torg. Vi skal tilby mat inspirert av Peru, Colombia, Venezuela, Argentina og Mexico. Vi kommer til å servere mat som passer til alle, både kjøtt, fisk og vegetarretter. De aller fleste retter er i tillegg både gluten og laktosefrie, forteller Babinski.

Han solgte om lag 6. 000 empanadas i løpet av seks uker på Mjøsfronten i sommer og tilbakemeldingene var formidable. Polakken ble litt overrasket over hvor mange latinamerikanere som bor i regionen.

– Jeg fikk høre at maten jeg serverte var autentisk, det var som noe de kunne fått servert i sine respektive opphavsland og det er veldig hyggelig å høre, sier Babinski som forsikrer at maten fra disse landene ikke nødvendigvis trenger å være sterk.

– Man kan velge hvor sterkt man vil ha det. Vi passer på å balansere det slik at det passer nordmenn som kanskje ikke er så vant til sterk mat, forteller han og legger til:

– Vi har alle rettigheter og kommer også til å tilby drikkevarer fra latinamerikanske land.


Må tilby noe unikt

Han er klar over at det minste problemet i Hamar er å få seg en matbit. Antall spisesteder i bykjernen er nesten uforholdsmessig høy, men Babinski er trygg på at konseptet hans er såpass unikt at det skiller seg ut i mengden.

– Man må til Oslo for å finne lignende konsepter, men heller ikke der finnes det samme som Que Pasa. Jeg er klar over at det er stor konkurranse i byen, men hvis vi klarer å levere på kvalitet og noe som er unikt er jeg sikker på at det skal gå bra. Vi må tørre å være litt annerledes og det å åpne noe nytt og tilby noe som allerede finnes ser jeg liten hensikt med, sier Babinski som mener at det er det perfekte tidspunktet på året å åpne på nå.

– 1. mai innleder gjerne det som er de travle sommermånedene og ved å åpne en måned før det har vi muligheter til å gjøre noen justeringer hvis det er noe som kan gjøres bedre. Dette er et område med stor trafikk og jeg regner med at vi også blir en yndet destinasjon for fredagspils når uteserveringen åpner, avslutter Babinski.