Gå til sidens hovedinnhold

Dansefesten blir større

Artikkelen er over 2 år gammel

Rundt 3.000 deltok på historiens første Move Dansefestival i fjor. Nå skal dansefesten for hele Innlandet utvides.

– Vi klinker til! sier Hanna Eikli og Therese Slob fra initiativtakerne Ps: Dance.

I fjor forsøkte de å samle hele Innlandet over en langhelg med danseworkshops, seminarer, popup-kunst, battles, arrangementer og forestillinger. I festivalens andre år i Move Dansefestival, som avvikles mellom tirsdag 30. april og søndag 5. mai.

I år dobles antall programposter til 30.

– Man skal finne noe for profesjonelle, for hobbydansere og barn og unge. Og for dem som lære med kroppen, lære med hodet eller bare vil se på, varsler Slob.

Over 3.000 kom til den første festivalen. Kultursjef Morten Midtlien likte det han så i fjor, og kaller det man nå står foran for «tidenes aktivitetsdager i Hamar»:

– Det er ikke mange områder i Norge som har tatt en posisjon for dansen, for det er fortsatt en liten kunstart sammenlignet med mye annet. Men vi er opptatt av tilbudet til barn og ugne og at det skapes liv i byen vår. Dette er et eksempel på ting som kan rulle godt etter hvert, mener Midtlien.

Dette skjer

Det hele starter tirsdag 30. april med tredagers workshop i Teater Innlandets prøvesal i samtidsdans for erfarne dansere. Deltakerne blir instruert av den profesjonelle danseren Thomas Goodwin, og eventet skjer i regi av SiB DanceLab.

Torsdag 2. mai skal danseforestillingen «Walk Lola Walk» vises i Kunstbanken, med de greske samtidsdanserne Natasha Sarantopoulou og Ioanna Antonarou. De skal også ha workshops.

Gjennom festivalen vil resultater fra disse workshopene vises rundt i Hamar.

I fjor stilte Hamar-fotografen Lise Skjæraasen ut sine bilder under festivalen. Hun har tatt nye, som vises på åpningen i bakgården til Larsen.

– Under tittelen «Ensom» har jeg tatt dansende bilder som samtidig skal illustrere en følelse av ensomhet, sier Skjæraasen om sitt bidrag til festivalen.

Fredagen blir det TILT Seminar, med temaet: «Hvordan kommunisere godt som dansekunstner».

Forestillingen «Stepping Stones» med breakdanserne Redo og Jeroen fra Nederland settes opp i Teater Innlandets prøvesal.

Samme kveld er det tangokurs, visning av Wim Wenders dansefilm Pina fra 2011 og «Great Gatsby Night» på Festiviteten Bar og Scene hvor folk oppfordres til å finne fram 30-tallsklærne og bli med på fest og show.

Fredag kveld vises også danseforestillingen «GESTR», som er en co-produksjon mellom Teater Innlandet og FRIKAR. Den settes også opp lørdag.

Fyller Stortorget

I fjor trakk man et stort publikum til Stortorget på lørdagen med King Wings Crew. I år blir showet med de nederlandske breakdanserne Redo og Jeroen.

– Vi fyller torget igjen, og det blir «hele torget danser», flashmob, og mange flere overraskelser, lokker Slob.

I «Danseringen» rett etter showet blir det danseinnslag fra lokale lag, foreninger, klubber og skoler.

Hamar kulturhus inviterer til danseforestilling for barn, «Prinsessen på erten».

Ellers er arrangørene spente på nyvinningen «Silent disco», der folk på torget får på seg hodetelefoner og kan velge mellom flere musikkanaler. Deretter er det bare å slå seg løs.

I ungdomsprogrammet «Åpen scene» inne på Klubbscene Rolf Jacobsen i kulturhuset inviteres ungdommen til å vise fram sine ferdigheter.

Og i «Mix-night» inne i Teater Innlandet skal ulike dansekunstnere vise en forestilling satt sammen av korte danseprosjekter.

Det blir åpen salsakveld i foajeen i kulturhuset i regi av Hamar Salsaklubb. De lover god stemning:

– I fjor kom det over 100 på lavterskelkurset. Det ble en svært hyggelig kveld, oppsummerer Sveinung Moesgaard Skjesol.

Slutter søndag

Festivalen avsluttes søndag med danseklasser for profesjonelle, lunsjseminar med Anne Ekenes fra Panta Rei Danseteater og audition til «Nøtteknekkeren», som settes opp i Hamar kulturhus i høst med Nasjonalballetten, Danselinja på Stange VGS, Hedmark Symfoniorkester og Ps: Dance.

Her søker man dansere fra ungdomsskolealder og oppover.

Til slutt: All-Styles Battle i passasjen ved kulturhuset.

Dette er en dansekonkurranse der man battler i par, i den dansestilen man selv ønsker.

Ellers kan innbyggerne forvente mye pop-up-dans i løpet av festivalen.

Programmet er for omfattende til å ta i sin helhet, og man bør sjekke ut Move Dansefestivals nettsider.

Move Dansefestival arrangers av PS: Dance sammen med Hamar kommune, Stange kommune, Hedmark fylkeskommune, Teater Innlandet, Hamar kulturhus, SIB DanceLab, Stoppested Verden, Hamar kino, TILT, DansInn, Hamar Salsaklubb og Kunstbanken Hedmark Kunstsenter, med støtte fra Dansens Hus og Sparebankstiftelsen Hedmark.

Alt som skjer under festivalen er gratis, med unntak av danseforestillingen «GESTR» av FRIKAR og Teater Innlandet og kinoforestillingen «Pina».