Det er mandag kveld og matchdag i A-ligaen i Hedmark. Det vil si, det er vanligvis tirsdag som er kampdag for lagene i denne divisjonen, men her er ikke terminlistene hogd i stein. Dette er ikke idrettsutøvere som får fri fra jobb og hverdagslige plikter for å utøve sporten sin, så om flere på lagene må melde pass, så flyttes kampen. Enkelt og greit.

Kamp på nøytral bane

Et knippe karer som stort ser ut som dartspillere er samlet på Docile når regjerende seriemester «Superloosers» møter «Dongeriskjortene» på nøytral grunn. Ikke sånn å forstå at kampen er lagt til nøytral bane for unngå opptøyer, men begge har Docile som hjemmebane sånn til vanlig. Alle lagene i seriesystemet har nemlig oppført en av dartstedene i byen som hjemmebane.

– Så nå er det bare opp til dartferdighetene nå som ingen har hjemmebanefordel, humrer Per Anders Skjelseth fra «Dongeriskjortene» som slettes ikke er kledd i dongeriskjorte, men genser med motiv fra filmen «Scarface.»

– Vi spilte i dongeri før, men fant ut at det var bedre å kaste i t-skjorte, sier han og ler.


Fire lag i 2009

Det er Arnstein Lilleberg som regnes som nestor for e-dart på Hamar og da initierte seriespill i 2008/09 var det kun fire lag som deltok. Nå er det 22 lag fordelt på tre divisjoner og 139 registrerte spillere.

– Det har vokst veldig mye og blitt mye større vi trodde. Det er nesten blitt umulig å spille på ukedagene for andre enn dem som spiller organisert, sier Roar Grinden som sitter i spillerutvalget.

Hvert lag har fire spillere i aksjon pr. kamp, hvor de på skift spiller i tospann med en lagkamerat mot to fra motstanderne. Slik rulleres makkere og motstandere til det er spilt 13 sett.

– I begynnelsen var det stor nivåforskjell, men det er langt jevnere nå. I den øverste divisjonen kan alle slå alle, sier Grinden.

«PILS!»

En god time før kampstart er spillerne på plass for å varme opp. At dartspillere varmer opp lenger enn sprintere og håndballspillere høres kanskje rart ut, men det har en enkel forklaring. Armen må kastes inn og væskebalansen må justeres. Dette tar de på alvor.

– Dette er jo en pubsport og det er ganske uformelt. Det er heller ikke så mye som skal til for å bli en habil spiller, sier Grinden, flankert av sine medspillere Tor Østby Sveen, Marius O. Sund og Arnt Johan Sæter.

«PILS» brøles det plutselig fra bordet til «Dongeriskjortene» og dette er ikke et utslag av Tourettes eller akutt behov for B-vitaminer. Eller i hvert fall ikke utelukkende.

– Vi har noen interne pilsregler på laget der makkeren må kjøpe pils til deg som belønning hvis du kaster godt. Har man en god dartdag slipper man å kjøpe pils sjøl, sier Skjelseth.

– Dartligaene genererer jo en del inntekt til pubene, sier Sund.


– Tidvis frustrerende

Og at disse gutta spiller på øverste nivå i Hamar er ikke ensbetydende med at de presterer stabilt på høyt nivå. Med HD ringside er det et par av spillerne som på tre piler ikke kommer over tjue poeng. 180 er maksimal score på en runde.

– Dette er en sport med ekstremt små marginer og når man ikke kommer i flyten kan det være verdens mest frustrerende idrett, forteller Thomas Jonsdal.

Han spilte på «Superloosers» tidligere, men kompisene fra «Dongeriskjortene» ønsket å sikre seg en spiller med relativt stabilt gode resultater og etter hvert lot brumunddølen seg overtale til å bytte lag.

– Nå er det han som er stjerna på laget, så vi stoler på at han fikser biffen, melder Skjelseth.


– Lov å melde litt

I motsetning til de fleste andre idretter kreves det ingen dommer i dart. Elektronikken tar seg av utregningen og det er en strek på gulvet hvor spillerne må holde seg bak. Det er ikke lov å oppholde seg i synsfeltet til den som kaster og heller ikke lage unødvendig spetakkel i kastøyeblikket. Utover det er det oversiktlig regelverk hva kutyme angår.

– Dette er en gentlemansport, men det er litt vennskapelig drittslenging på tvers av lagene. Det er en del av taktikken og det er lov å melde litt, forteller Grinden.

Også for jenter

Pils og pilkast har nok i utgangspunktet størst appell til gutter og kampene i den øverste ligaen er en ren pølsefest. I de to øvrige divisjonen er det derimot rikelig med jenter og av de 139 registrerte spillerne er det faktisk 25 jenter.

– Det er mange jenter som spillere, men det har aldri vært ønske om en egen dameliga, sier Grinden.

Jevn kamp

«Superloosers» var det eneste laget i divisjonen «Dongeriskjortene» aldri hadde slått og tabellplasseringen før kampen indikerte at dette burde bli grei skurring for førstnevnte. Men det ble en «rysare» av en kamp og bunnlaget ga seg på ingen måte uten sverdslag. Det ble så jevnt det kan bli, med 7-6-seier til «Superloosers.»

– Utrolig surt, melder Skjelseth.