Gå til sidens hovedinnhold

De var så populære at folk dukket opp med øl på øvingene deres, men berømmelsen hadde sin pris. 20 år etter bruddet er Pod tilbake med nytt materiale

Hamar-bandet Pod ble stjerner over natta da de i 1998 slapp albumet «Nevertheless,» men oppmerksomheten hadde sin pris. Bandet ble oppløst i 2001, men nå har de funnet sammen igjen og fredag gir de ut singelen «Here's Johnny» som en smakebit på det kommende albumet.

Kvartetten bestående av Mats Halvorsen, Ørnulv Brun Snortheim, Espen Solheim Røhne og Ole Myrvold ble plutselig allemannseie to år etter at de etablerte Pod da P3 plutselig hadde snappet opp låta «Motorcyclehappytrip» og spilte den på høy rotasjon. Plutselig ble Hamar-gutta sett på som et av de mest lovende rockebandene i Norge, men slik hadde kanskje ikke historien vært om gutta i bandet ikke hadde våget å tøye sannheten litt. «Av og til må man juge litt for at folk skal skjønne sannheten» ble det sagt i den svenske filmen «Kopps» og det er et sitat som kan komme til anvendelse i beskrivelsen av guttas strategi for å få satt opp en showcase. Flere av de største plateselskapene i Norge var interessert i Pod, men ville naturlig nok høre om gutta kunne levere varene også på scenen. Pod selv visste nemlig at de kunne imponere de fleste bare de ble gitt sjansen.

– Vi stakk innom Smuget i Oslo for å høre om vi kunne få spille der. Da ble vi spurt om hvor mange spillejobber vi hadde hatt før og vi sa at vi hadde spilt omtrent 30 konserter. Det hadde vi selvfølgelig ikke og innehaveren trodde ikke på oss et sekund, men ettersom vi faktisk hadde såpass baller at vi turte å spørre skulle vi få en sjanse. Da vi spilte satt det representanter fra de store plateselskapene på rekke og rad og vi ble tilbudt platekontrakt direkte på stedet etter konserten, sier vokalist Halvorsen og humrer.


Folk kom på øvingene

Med platekontrakt hos BMG ble det satt i gang et voldsomt sirkus av promotering med radiointervjuer, TV-opptredener og turnering, og da gutta fordelt på to biler på veg hjem fra møte i Oslo plutselig hørte sin egen låt på radioen var overraskelsen stor. Gleden likeså.

–Jeg tror egentlig ikke vi skjønte hvor stort dette var. «Motorcyclehappytrip» ble den mest spilte låta på P3 det året og vi ble en stor snakkis. Da vi hadde øvinger på Hamar møtte det opp folk som hadde med seg øl og brukte det som vorspiel. Releasekonserten på Crescendo, hvor det i utgangspunktet var plass til 400 stykker, ble fylt over randen med mer enn 550 til stede. En braksuksess, forteller Snortheim og Solheim Røhne.


Så kom nedturen...

I både musikk og litteratur snakkes det gjerne om «den vanskelige andreutgivelsen» og dette fikk Pod til de grader kjenne på. Selv om førstealbumet egentlig ikke ble helt sånn de så for seg ble det en suksess og forventingene til oppfølgeren var enorme.

–Vi gikk nok i alle tenkelige fallgruber med plate nummer to, sier Myrvold.

«Organic» ble til tross for helt akseptable anmeldelser ingen suksess og dagene fikk ikke lengre nok timer for gutta som også begynte å etablere seg på forskjellige kanter. Den sammensveisede kvartetten begynte å briste i sammenføyningene. Solheim Røhne så faresignalene og var den som sa det som til da hadde vært en helt utenkelig setning å sette sammen:

– Jeg prata med Mats og sa «Jeg tror vi bør gi oss nå så det ikke går utover vennskapet,» forteller Solheim Røhne.

– Det ble et brudd som var veldig tungt. Det hadde liksom vært oss mot resten. Bandet var den sterke kjernen og vi hadde alle de rette forutsetningene for å virkelig lykkes stort, forteller Halvorsen som slet med å ta dette innover seg.

– Men da Stein Torleif Bjella ringte meg og spurte om han kunne få med Ørnulv i bandet sitt skjønte jeg at det var over, sier han.


« Skal vi prøve igjen?»

Bandets medlemmer fortsatte med musikk hver for seg og klarte å bevare vennskapet. I 2013 hadde de en gjenforeningskonsert på Gregers, men dette avstedkom ikke noe konkrete tanker om å få bandet opp og gå igjen. Men en gnist oppsto. Eller gjenoppsto.

– Jeg tenkte at konserten på Gregers var et komma og ikke et punktum, forteller Myrvold.

Og selv om det tok tid hadde Myrvold rett.

– Jeg inviterte gutta på mat og godt drikke og spurte «Skal vi ikke prøve en gang til?,» forteller Halvorsen.

De fant fort ut at lysten var der og alt av gammelt grums skulle få ligge urørt. Planen var å spille inn en låt.

– Det ble til en hel plate, sier de og ler.

Det høres omfattende ut, men det var på ingen måte slik at de måtte sette seg ned med blanke ark.

– Da vi var aktive var vi et ekstremt produktivt band. Vi øvde fem dager i uka og hadde jobbet oss opp en vanvittig låtbank. Vi hørte igjennom det vi hadde og fant ut av vi hadde veldig bra materiale. Det viste seg at mye av det vi lagde for 20 år siden har tålt tidens tann, forteller Halvorsen.


Fem dager på Hafjell

Dermed pakket bandet med seg alt nødvendig utstyr og isolerte seg fem dager på Solheim Røhnes hytte på Hafjell.

– Mats ville spille inn tolv låter på fem dager og jeg har drevet så mye med innspillinger at jeg syntes det hørtes ambisiøst ut. Tre-fire låter er egentlig mer realistisk, forteller Myrvold.

Men når de endelig var samlet igjen uten noe annet å konsentrere seg om gikk det virkelig unna.

– Det er klart at vi var litt spente på det å spille inn noe sammen etter å mange år, men etter to takter satt det, sier Halvorsen.

– Det er slik vi høres ut på den nye plata vi ønsket å høres ut i 1998, sier Snortheim.

Og at det fortsatt er Pod er det ingen tvil om.

– På de nye låtene hører nok folk at jeg har blitt tjue år eldre. Jeg har jo heldigvis modna litt, sier Halvorsen.


Albumslipp i november

At avslutningen av forrige epoke ble litt brå eller det at det i det hele tatt ble en avslutning på et eventyr som egentlig bare var i startblokkene var noe av motivasjonen til at gutta igjen ville samles for å lage musikk.

– Vi ønsket å få en opplevelse sammen i studio igjen og vi kjente liksom på en 20 år gammel spilleglede da vi møttes, sier Halvorsen.

Gutta er klare på at sirkuset de ble kastet ut i var en god skole for den musikalske veien videre.

– Det begynte med Pod og det ble et springbrett og en døråpner videre. Vi lærte noe på veien som vi ikke kunne fått noe annet sted, sier de.

Albumet som har fått navnet «III» slippes tidlig i november, men allerede fredag denne uka kommer altså singelen «Here’s Johnny.» Det vil også bli minst en singel til før albumet slippes. Hvor vidt det tredje albumet lukker Pod-boka for godt eller om det er det første steget i en ny epoke tør de ikke svare helt bastant på, men som Halvorsen sier:

– Det er mer go’saker i Pod-kista for å si det sånn.

20. november blir det for øvrig slippkonsert på Festiviteten.