Amerikanske kostymer faller generelt under en av fem kategorier:

  1. «Søte» (prinsesse, cowboy/cowgirl, superhelt, katt)
  2. Berømte personer (Barack Obama, Rosie the Riveter)
  3. Skremmende eller grusomme
  4. «Vittige» (dekket piknikbord, blåbær, ordspill)
  5. Kostyme med «sexappeal» (dypt utringede sykepleiere, djevel, «kitty»)

Basert på mange års observasjon kan det påstås at norske kostymer stort sett faller innen for én kategori:

  1. Skremmende eller grusomme

Det finnes selvfølgelig noen få unntak, mest i retning av drøye kostymer. Men falskt blod kan nordmenn ikke få nok av. Zombiebruder, demoner, hekser, Mannen med Ljåen, og utallige vesener som har «returnert fra de døde». Fæle, bleke ansikter og sotede øyene finner vi overalt.

Dette fenomenet finner vi i en scene i filmen «Mean Girls», der alle jentene er utkledd i vågale og drøye kostymer. Lindsey Lohan, hvis karakter spiller en jente nyankommet til Statene og som derfor ikke vet bedre, utkler seg som en nifs zombiebrud. På festen stirrer alle på henne i forvirring. «Hvorfor er kostymet ditt så …. skremmende?» spør en jente. I Norge har derimot ingen tatt dette poenget; det er ikke bare skremmende som gjelder! Hvis vi for eksempel ser på dagens ungdoms kostymer, kan disse på ingen måte beskrives som søte – Halloween er tydeligvis tiden for å være skummel, grotesk og avskyelig.

I USA er det helt vanlig å vandre rundt i nabolaget og be om godteri. Deretter drar alle barna hjem med masse søtsaker, for så å spise seg sanseløse. «Ja, det høres ut som en typisk amerikansk tradisjon» er ofte responsen til dette.

«Trick-or-Treat»-skikken er langt fra så populær i Norge. En sjelden gang ser man selvfølgelig et barn eller to med hekselue eller en skremmende maske, foreldre ved deres side; alle fullt utstyrt med refleks. Det er heller ingen mange pyntede hus å se, og så godt som ingen gresskar. Mange barn velger også å dra til Halloweenfester framfor å gå rundt i nabolaget.

Spør 20-åringer hva de gjorde på allehelgensaften da de var yngre. Noen vil svare at de ikke gjorde noe spesielt. Andre vil si at de sanket godteri. Og det finnes til og med noen som kastet egg eller poteter på husene. Poteter – virkelig!?

Mange mener at denne type Halloween-rampestreker for lengst har gått over streken. Noen ungdommer ser ut til å mene at den 31. oktober er «vandaliseringens dag». Senest i 2013 kom politiet i Romerike over noen ungdommer som hadde kjøpt «urovekkende mange egg i en matvarebutikk» (rapportert i VG, 31.10.2013). Disse var nok ikke til omeletter. «De var i ferd med å pakke inn eggene i mindre poser da vi ankom,» forklarte operasjonsleder Terje Vamsæter. «For å unngå diverse hendelser ba vi ungene levere eggene tilbake i butikken. De fikk igjen pengene, og det løste seg med det.» Denne gangen, i alle fall. Men et nytt år er over oss: 2015.

Hvis det «amerikanske spetakkelet» skal spres rundt i verden, bør også de positive aspektene av festiviteten tas med

 

Vår generelle oppfatning av USA er at meningen med allehelgensaften er å kle seg ut og godta alt skremmende. Nok et eksempel fant vi i 2013 på Europris sine hyller på Sørlandet. Konseptet var å selge «avkappede kroppsdeler», forhåpentligvis kun plastutgaver, plassert i frysedisker sammen med kjøttvarer. Det viste seg imidlertid at det fremdeles er noe som heter for ekkelt. Til NRK nyheter (21.10.2013) forklarte rådgiver i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen, følgende: «Kroppsdeler fulle av blod som man kjøper frysepakket som i en kjøttdisk, vil mange barn reagere på med avsky.» For en nøktern påstand, påstår vi.

Nyhetene om salgsvarene skapte oppstandelse verden rundt:

• Halloween 2013; un supermarché ved de faux membres human en Norvège

• Supermercado aterroriza clientes com pegadinha de Halloween

• Ca hàng bày bán 'tay, chân ngi'

• Severed Hands And Feet Halloween Display In Store Didn’t Go Over As Well As Planned (også en nøktern påstand, denne gangen fra amerikanske nyhetskilder)

Folk flest mente at Europris endelig hadde tatt til fornuft ved å trekke tilbake varene. På NRK sin Facebook-side ble det uttrykket meninger om at «hele dette amerikanske skuespillet» burde avvikles. Flere uttrykte det som at Halloween er en uskikk, helt uten røtter i norsk tradisjon. Noen fant til og med anledningen passende for å slå et slag for dyrerettigheter: «Vel, kanskje barn og voksne har godt av å se hva de vanligvis finner i frysedisken? Kjøttet man kjøper hver dag ER faktisk avkappede kroppsdeler! Ganske ironisk hvordan man skal skjule den brutale virkeligheten til de søte, gressende kuene, de flyvende, lykkelige kyllingene og de søte, små grisungene på de norske engene.»

Når det gjelder det «amerikanske skuespillet» synes vi amerikanere at vi har blitt misforstått. Ja, det stemmer riktignok at vi i USA også har en «scary» side til Halloween. Vi elsker spøkelseshus, skrekkfilmer, og kirkegårder som dukker opp i hagene hvert år. Men samtidig finnes det en annen viktig komponent til vår amerikanske Halloween-feiring, hvor vittighet og kreativitet begge er høyt verdsatte egenskaper.

Hvis vi for eksempel tar Halloweenkostymer. I USA finner vi en kultur for hjemmelagede kostymer. Som sagt vil de kostymer få deg til å trekke på smilebåndet, heller enn å få deg til å skjære grimaser. Du vil mest sannsynlig bli imponert. Folk kler seg ut som alt mulig: Dunkin’ Donuts, Fifty Shades of Grey, Nudist on Strike (dvs. en påkledd mann). Alle disse ville vi funnet passende ved en amerikansk Halloweenfest, men ville helt sikkert vakt oppsikt ved en norsk Halloweenfest. «Men hvor er det falske blodet?!» ville folk undre seg.

Også har vi gresskarene, såkalte «jack-o-lanterns». Dette er en flott tradisjon: riss inn et ansikt, stek frøene med litt olje og salt, og sett ut gresskaret som lykt. De fleste gresskarene er ikke ment som et skremsel; de er heller der for å utmerke seg med sin fantastiske utskjæring!

Den moderne amerikanske Halloween-kulturen lovpriser ikke kun skrekk og gru, og er sterkt imot tilgrising av hus. Tvert imot er det kreativitet og innsats som lovprises. Hvis det «amerikanske spetakkelet» skal spres rundt i verden, bør også de positive aspektene av festiviteten tas med.

Happy Halloween!