Gå til sidens hovedinnhold

Mat er medisin!

Artikkelen er over 6 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Matlaging er en viktig del av folks liv - og er en kilde til helse og livsglede. Nærhet til mat og fagpersoner gir kvalitet og økt trivsel for de som bor på institusjon. På et lokalt kjøkken blir det lettere å få kjennskap til beboernes ønsker og behov. Alternativet er et sentralkjøkken hvor pasientene blir et nummer i en rekke.

Samhandlingsreformen krever økt vekt på folkehelsearbeid, forebygging og rehabilitering. Kosthold har stor betydning i forebygging av sykdom, og gir en helsegevinst vi ikke har råd til å gå glipp av. Mat og ernæring er helt avgjørende for mennesker som skal rehabiliteres etter sykdom eller skader. God og næringsrik mat betyr mye også for pasienter som er varig pleie- og omsorgstrengende. Mat er en viktig del av våre liv, og er en kilde til helse og livsglede.

For mennesker som bor på institusjon, er maten av stor betydning, både sosialt, kulturelt og helsemessig.  

Sentralisering av matproduksjonen skaper mange begrensninger når det gjelder utvalg, kvalitet og oppfyllelse av individuelle ønsker og behov. Samtidig finnes det heller ingen dokumentasjon på at sentralisering er mer kostnadseffektivt. Så hva skal vi da med storkjøkken?

På mange sykehjem og andre institusjoner begynner vi nå å se de negative effektene ved sentralisering. Flere kommuner har nå tatt konsekvensen av dette, og har gjeninnsatt kjøkkenet som hjertet i huset. De kan melde om stor glede på institusjonene når maten lages der den spises. Beboerne gleder seg over matlukt og ferskere og mer velsmakende mat.

Tilberednings- og oppbevaringsteknikker for mat har utviklet seg sterkt i løpet av få år. Maten fra sentralkjøkken trenger derfor ikke å være kvalitativt underlegen - rent ernæringsmessig - enn det som lages lokalt. Men det hjelper lite at maten er gjennomtestet, hvis den som skal spise den ikke har lyst på maten. Lukten av mat på huset gir matlyst i seg selv - og det kan i mange tilfeller bli avgjørende for om beboerne får i seg den næringen de trenger.

Hvis Astrid på 85 har lyst på god, gammeldags fiskegrateng, hjelper det lite at det kommer næringsrik og god ungarsk gulasj på bordet. Vi i Fagforbundet mener folk som bor på institusjon skal kunne fortsette med å spise den maten de liker. Dersom Astrid på 85 år aldri treffer den som lager maten, er det små sjanser for dette. Hvis kokken derimot befinner seg på samme hus, kan ønsket om fiskegrateng bli hørt. Dette vil gjøre Astrids livskvalitet og helse bedre.

Mat og ernæring er helt avgjørende for mennesker som rammes av sykdom og som er avhengig av andres omsorg og behandling. De fleste er enige i det, men dessverre skjer det altfor ofte at mat og ernæring blir degradert til å være en støttefunksjon. Institusjonene er best tjent med å holde eget kjøkken - ikke at maten masseproduseres på et sentralkjøkken.

La oss gjøre gode, gamle Hippokrates sine ord til våre; «Din mat skal være din medisin, og din medisin skal være din mat». La oss ta lokal - kjøkkenet tilbake!

20. oktober var den internasjonale dagen for kokker og vi i Fagforbundet Hedmark gratulerer alle som arbeider med mat og ernæring i kommuner, fylkeskommuner og helseforetak.

Takk til alle for den viktige jobben dere gjør i helse- og omsorgstjenesten.