«De fleste bilførere er klar over at man ikke kan styre uten at man har hånda på rattet. Det samme gjelder kommuneøkonomi.» (Einar Busterud - HA 9/2-15).

Med en valgkamp med flust av tilsvarende utspill så var jeg spent på formannskapets behandling av rådmannens budsjettsforslag for 2016. Dette var jo arenaen og starten på æraen hvor Busterud, Fangberget og resten av «regnbuealliansen» skulle vise for Hamars innbyggere hva økonomistyring innebærer. Eller for å sitere ordfører Busterud igjen: «Hamars økonomiske problemer er overkommelige, men de er uoverkommelige uten styring og økonomisk prioritering.» (HA 9/2-15)

Da må jeg innrømme at jeg ble litt skuffet etter at formannskapet hadde behandlet rådmannens forslag, hvor det ebbet ut med at «regnbuealliansen» ikke foreslo noen politiske endringer til budsjettet. Personlig hadde jeg jo forventet at dagens posisjon hadde brukt behandlingen i formannskapet til ihvertfall og markere noen symbolsaker eller noe konkret politikk. Nå var det ikke så mange av de i valgkampen fra dagens posisjon dessverre, men jeg tror alle gleder seg over at Høyre og Fangberget ikke får gjennomslag for 10-millionerskuttet deres i helse og omsorg ihvertfall. Men hva skjedde egentlig med den økonomistyringen? Busterud sitt første budsjett ser ut til å gå igjennom tilnærmet akkurat som den nye rådmannen i Hamar foreslår, så der har det ikke vært mye til «økonomistyring».

«Og ikke minst, sette tidlige mål og prioriteringer for hva som er viktigst å prioritere. Det er politikernes ansvar. Ikke alltid like enkelt, ikke alltid like hyggelig. Men den som prioriterer alt, prioriterer ingenting.» (Einar Busterud – HA 21.02.15).

Hva har Busterud prioritert, har det vært noen endring i «økonomistyringen» i Hamar etter valget? Jo, Busterud har økt pengebruken på frikjøp av politiske støttespillere fra 150% til 200%. Det var sikkert ikke utrivelig i de forhandlingsmøtene..

Men er det dette som er «økonomistyring» Einar?