Gå til sidens hovedinnhold

Stakkars Hamar

Artikkelen er over 6 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Da jeg var i ungdomsårene var det på Hamar vi samles på kvelder og i helger, uavhengig om vi kom fra Stange, Ringsaker eller Løten. Men jeg tror vi alle, ikke minst de fra Hamar, ønsket seg en by som hadde litt flere tilbud, var litt mer moderne, i det hele tatt smakte mer av storby. Når jeg nå besøker Hamar ser jeg at det på mange måter har blitt den byen vi ønsket oss. Ikke for stor, men stor nok til å minne om noe større.

Men denne forvandlingen har ikke skjedd uten motstand. Nesten uansett hva som blir foreslått på Hamar, sitter det en håndfull gubber og protesterer. Ikke minst i media. De er tydeligvis overbevist om at all forandring er til det verre. Og de aller fleste av dem later til å ha medlemsnål fra Arbeiderpartiet for lang og tro tjeneste på jakkeslaget.

Aspeli går kanskje ikke inn i historien som den største ordføreren på Hamar, men han kan ikke hatt det lett heller med disse grinete gardsbikkjene hengende i anklene. Mens Buchardt antakelig nevnes i aftenbønnen til Ringsaker Ap, er han inkarnasjonen av fanden selv hos veteranmedlemmene på Hamar. Og mens HA og ringsaksokninger skryter av både torg og bakeri i Brumunddal, er veteranene fremdeles i harnisk over at Hamar omsider fikk et skikkelig torg og kulturhus.

Mens byer verden over rydder opp og utvikler gamle jernbane- og industriområder og bruker enorme beløp på å gjenerobre strandområdene, så mener gardsbikkjene på Hamar at det bør legges enda ett spor langs stranda! Og mens Ringsakerpolitikerne protesterer på at det foreslås togparkering i skogen nord for Jessnes, så vil noen av veteranene ikke bare ha dobbeltspor langs Mjøsa, de vil ha togparkeringen i sentrum. Midt i indrefileten!

Stemningen i leserspaltene ser ut til å smitte i HAs redaksjon også. Mens den ene gladnyheten etter den andre preger sidene fra Ringsaker, er det traurighet og problemer som fokuseres på Hamar. Når to G-sportbutikker legges ned samtidig i Brumunddal og Hamar står det ikke noe om nedleggelsen i Brumunddal. Derimot mye om hvor negativt dette er for Hamar. I lederen i HA 16.10 roser redaktøren både Buchardt og kommuneledelsen i Ringsaker, og skriver videre at " å se muligheter for vekst og gripe ideer er en forse for Ringsaker kommune". Det sitter tilsynelatende langt inne for HA å gi Hamar tilsvarende karakteristikk, uansett hvor mulighetsorientert byen måtte finne på å bli.

Hamar blir nok ingen forstad til Brumunddal slik redaktøren håper. Brumunddal blir heller aldri hovedsete for politiet eller biskopen, og IKEA og bilbyen er lagt så nær Hamars grense som mulig, ikke til Brumunddal eller Rudshøgda. Men hva så? Vi som dro inn til Hamar i ungdommen, og som siden forlot distriktet for å skaffe oss en utdanning synes det er fint å komme hjem både til Hamar og Brumunddal. Vi ser at det har blitt bra. Gamle gneldrete gardsbikkjer tar vi fra bygdene med fatning. De bjeffer høyere jo dårligere stelt det er med tanngarden.