Gå til sidens hovedinnhold

Min visjon for Hamar

Artikkelen er over 6 år gammel

Sender, i disse valgtider, min visjon for Hamar - den har ikke forandret seg mye siden 2011!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har et bilde og en drøm om hvordan jeg ønsker meg Hamar i fremtiden. Og vil en ha noe kan det være lurt å sette ord på det. Det er viktig at vi tør å tenke langsiktig og tørre å ha gode visjoner for byen.

Jeg begynner min drømmesykkeltur eller skitur vinterstid ved Fiskehytta på Jessnes. Derfra går ferden langs Mjøsa mot Hamar, mye folk i vannet eller på isen, bål og grilling, unger, voksne, - moro.

Passerer der Jernbanemuseet lå, museet er nå flyttet inn til byen hvor den gamle Jernbanestasjonsbyggningen er en flott ramme. Og campingplassen er tilbake på plass på Storhamarstranda, -  fullt av turister, badegjester,«Stoppested Verden» - den helga slikt skjer... videre rundt Domen og odden hvor museumskroa er i full blomstring.

Forbi Riisevillaen og langs Ridehusstranda. Forsvaret har tatt til vettet og flyttet tilbake til DKØ og en av Hamar strandperler er nå til bruk for oss alle. Her er plen og faste griller, det er kafe og kiosk, dusj og do for badefolket. Lokaler til båt og surfebrettutleie.

Videre langs Mjøsa mot Koigen. Her er skateboard unger i full gang, stupetårn og brygge på plass. Kiosk med Elins utmerkede pølser . Kanskje et bymuseum ? Mot Heidemannsgt 1 som på sommerstid er Hamars svar på «Skafferiet» og på vinteren byr på peiskos og hedmarksmat innendørs.

Skiblanderbrygga med blomsterflor og benker, Seaside åpnet igjen med en 5 stjerners restaurant som og kan selge ut ferdige picnikkurver til båtfolket. På Tyvholmen er det båtfolk og roere, «Bolig Partner» bygget er blitt et motell og / eller et rimelig vandrehjem,- kroa serverer frokost og kaffe om morgenen og burger og pils om kvelden. Og det eneste av tog som passere det hele en sommerdag er «Caroline» og «Tertitten» som rusler fra Jernbanemuseet og mot  byen, kanskje videre opp mot Ådalsbruk ?

Jernbanebarrieren mellom byen og Mjøsa er fjernet,- Hamar kan virkelig vise frem de flotte investeringene som er gjort i Strandgata, Stortorvet, Basarene og kulturhuset. «Gamlebyen» har 2 bilfrie gater - julemarkeder på torgene i desember, skøytebane og skispor over strandgateparken mot Espern vinterstid.

Sommerstid kan båtfolket nærmest seile inn til småbutikker , kafeer og hyggelige parkanlegg med f.eks. kjempesjakkspill og botsjabaner, lekeparker og ganske enkelt en benk eller 3 å sitte å nyte det hele. Og Festival Hamar med Kirsten Flagstadfestival, Ølfestivalen, Anjazz, Rolf Jakobsensdagene, Hamarrama ... setter oss på nasjonalt og internasjonalt kart.

Og ser vi det hele fra lufta og ikke bare konsentrere oss om strandlinja og byen,- Hamar ligger midt mellom Norges snilleste fjell, Hedmarksvidda, og Norges største og flotteste innsjø Mjøsa. Alle som har fått til noe oppover i historien har brukt sitt naturlige fortrinn, - vårt er å ligge sentralt for det meste, vann og fjell, by og bygd. Tenk hva vi har å by på, og hva vi kan utvikle videre!