2021 bød på en rekke gode lokaler plateutgivelse, da kanskje med Dunderbeists «URO» og «Playing house» av MEER som de aller beste. Det er tidlig å kåre årets album for 2022, men de unge rockerne i Skymera kom nylig snikende inn fra sida og deres selvtitulerte plate som kom tidlig i mars er en oppvisning i gitarbasert og melodisk rock som kan gi selv den skarpeste skeptiker trua tilbake når det gjelder rockens framtid. Bandet består av Eivind Johansen (vokal og gitar), Jonas Nerli Lerberg (trommer), Fredrik Moe (gitar) og Sindre Myhre Wik (bass) og ingen av gutta har fylt 20 år enda. Rammeverket av referanser som har avfødt dette fyrverkeriet av et debutalbum er dog primært fra tiår som gutta bare har hørt prat om. Elementene fra grunge, da spesielt Nirvana og Alice in Chains, er åpenbare, men også den melodiske rocken som blant annet Foo Fighters og Avenged Sevenfold er representanter for har vært en inspirasjonskilde for Skymera.

– Men vi henter også inspirasjon fra band som Led Zeppelin, Queen, Metallica og The Beatles, forteller kvartetten.

Ingen dødpunkter

Med sånne musikalske preferanser bør man ikke fuske i faget, og det gjør på ingen måte Skymera. Er du på jakt etter et skikkelig godt rockealbum med doble gitarer og vreng på vokalen trenger du ikke lete lenger.

Det 40 minutter lange albumet åpner med «Won't fly by» og den eneste ulempen med det er at dette er en låt som er bortimot umulig å toppe. Skal man først levere litt hardtslående melodisk rock drevet av gitarer er dette låta man ønsker å dra opp fra hatten. Skymeras debutalbum er nesten oppsiktsvekkende bra og inneholder noe så sjelden som utelukkende gode låter. Nesten alle albumklassikere i de sjangerne Skymera opererer i har låter som er litt listefyll og som egner seg best til bakgrunnsmusikk, men den unge kvartetten har med god hjelp fra Bjørn Hagen ved Stange Musikkverksted levert ei plate uten dødpunkter og det er langt på veg sensasjonelt. Dette er 40 minutter med eksepsjonelt godt rockehåndverk.

– Jeg tror helt ærlig ingen av oss så for seg at plata kom til å låte så bra som den gjør. Selvfølgelig er det alltid ting man tenker at man kunne gjort bedre i studio og/eller i selve låtskrivingen, men det er mindre av det enn jeg trodde det skulle bli. Så i det store og hele er vi veldig fornøyd med resultatet sånn som det ble. Det låter fett, sier trommis i bandet, Jonas Nerli Lerberg.

Skryter av Hagen

Jonas Nerli Lerberg og Eivind Johansen møttes i fjerdeklasse på barneskolen og har teknisk sett vært i band sammen siden første møte. Helt frem til andreklasse på videregående var de sammen i mange forskjellige sammensetninger av band, da i en lang periode med Hamar Kulturhus som øvingslokale. Våren 2019, etter å ha lagt bandet Intoxicated dødt kom de opp med en ny bandidé som de kalte Skymera og da begynte også rekrutteringen av nye medlemmer. Sindre Myhre Wik ble spurt om han ville traktere bass i det nye bandet og selv om han egentlig ville spille gitar sa han ja. Isak Benjamin Svartberg Skar, som de kjente i fra klassetrinnet over på musikklinja ble også med som gitarist. Han sluttet i bandet vinteren 2021 og Fredrik Moe meldte sin interesse for gitarrollen. Han ble raskt innlemmet i bandet og da bar turen til Hagens nyoppussede studio. Hagen ble fort en mentor for gutta i tillegg til å bli produsent og lydingeniør.

– Bjørn var tålmodig og gjorde en utrolig god jobb til tross for vår perfeksjonisme. Alt i alt kunne vi ikke vært mer fornøyd med jobben til Bjørn gjennom dette prosjektet og det kunne ikke blitt bedre enn det det ble. Han fortjener virkelig skryt, forteller gutta.


Avstandsutfordringer

Alle gutta med unntak av Fredrik Moe går i år på Trøndertun Folkehøgskole. Moe går i år siste året på Katta og dette har gjort det utfordrende med både øvinger, musikkvideoer og konserter. Utfordrende har det også vært med den litt langdrøye albumprosessen.

– Hele prosessen rundt dette albumet ble så forlenget på grunn av korona spesielt, men også med måten vi som band gjorde ting på. Jeg tror vår egen personlige musikalske utvikling bevegde seg raskere enn prosessen rundt albumet vi hadde skrevet. Det er en merkelig følelse det å sitte å pirke og skrive om på låter du først skrev og tok med til bandet for nærmere to år siden tilbake, det er noe som faller av lasset på den tiden. Vi ble nok litt lei undervegs, men nå som ting har åpnet opp etter pandemien kjennes alt litt lettere. Hvor vidt det blir et nytt album fra oss er foreløpig litt vanskelig å si. Det kommer helt sikkert til å bli noen konserter, men neppe før sommerferien. Avstanden skaper en del utfordringer sånn sett, men vi er veldig gira, sier Nerli Lerberg.