Gå til sidens hovedinnhold

Den ferske norgesmesteren Kristian (23) lærer bort sine triks: – Det er bra nivå her

For en måned siden tok Kristian Stuvik Holm fra Hamar en nesten sensasjonell NM-tittel i sjakk. Denne uka er han sjakklærer på Sommerskolen og han er imponert over ferdighetene og engasjementet til elevene.

Stuvik Holm hadde et håp om å havne på pallen under NM i juli, men hadde ikke i sine villeste fantasier forestilt seg at det skulle ende med seier.

– Det var en liten skrell, det må være lov til å si det. Det var en veldig sterk klasse i år, og jeg tror det blir veldig vanskelig å gjenskape dette neste år, sier 23-åringen.

Ble hentet inn før NM

Han har ved flere anledninger tidligere undervist elevene på Greveløkka Sjakklubb, så det at han var hentet inn nå var ikke et populistisk innfall fra sjakklubbens leder Trond Nerland.

– Vi har brukt Kristian tidligere og vet at han er dyktig. Det at han ble norgesmester er en bonus som gjør det ekstra moro å få ham hit. Gjennom sommerskolen får vi økonomisk støtte fra Hamar kommune slik at vi også kan tilby en skikkelig betaling, forteller Nerland.

Sommersjakk arrangeres for første gang i år og har dratt til seg 60 elever.

– Nå har vi foreløpig ikke noe å sammenligne med, men dette er et antall vi er veldig fornøyde med, sier Nerland.


–Bra nivå

Stuvik Holm har tidligere undervist litt i Oslo hvor han til daglig bor og studerer, og han synes dette er et givende avbrekk i hverdagen.

– Dette er veldig gøy og det er noe helt annet å undervise enn å spille selv. Jeg synes det er bra nivå på elevene og det er kult at de er så engasjerte, sier Stuvik Holm.

– Og elevene synes det er veldig gøy å ha en norgesmester som lærer, legger han til .

Han var selv ekstremt dyktig veldig tidlig, og har gjort seg opp noen tanker om hva som skal til for å lykkes.

– Man må like det man gjør og være innstilt på mye egenjobbing. I tillegg må man være villig til å ofre litt. Jeg var jo nesten aldri hjemme tidligere, det var nesten alltid en sjakkturnering å være med på i helgene, sier Stuvik Holm som understreker viktigheten av at sjakk ikke blir altoverskyggende.

– Det er ikke lurt å mure seg inne og bare drive med sjakk. Se på Magnus Carlsen for eksempel, han er i god fysisk form og spiller både fotball og basketball jevnlig. Det er viktig med allsidighet i hverdagen, sier han.


Vanskelig å leve av

Sjakkskolen holdes på Ajer ungdomsskole der Stuvik Holm i sin tid var elev. Nå bruker han sin siste ferieuke på gamle trakter før han drar tilbake på Oslo og begynner på masterstudier. Det å prøve å leve av sjakk er en tanke han langt på veg har slått fra seg.

– Skal det være mulig å ha dette som levebrød må man være ekstremt god spiller. Det er derimot mulig å leve av i Norge hvis man tenker på undervisningsstillinger og lignende. Om jeg hadde ønsket det ville det sikkert vært mulig, men jeg tror jeg ville blitt lei sjakk da, sier han.