Gå til sidens hovedinnhold

Denne Hamar-bedriften fikk et løft av koronakrisen

Artikkelen er over 1 år gammel

– Da grensene ble stengt ble det fullt trøkk hos oss, sier daglig leder hos Hamar-bedriften SS Automation, Kristoffer Søby.

Sveip bildene over for å se flere motiver fra SS Automation.

SS Automation har gått fra å være kompistrioens kjøkkenprosjekt til å bli en bedrift med 15 ansatte og omsetning på 30 millioner kroner.

Og for ingeniørbedriften på Hamar bød koronakrisen på et løft.

– Grensen stengte, slik at fabrikker rundt omkring i landet, som hadde fått teknisk support av spesialister fra Sverige, Danmark, Frankrike eller Tyskland, plutselig sto der uten tilgang på hjelp. Da måtte vi trå til så godt vi kunne, forteller Kristoffer Søby.

Dermed unngikk bedriften permitteringer, som rammet mye av Industri-Norge.

Det ble snarere mer hektisk enn vanlig.

Startet som hobbybedrift

Søby har vært igjennom litt av en reise. Han og kompisen Jørgen Strandby jobbet offshore og startet SS Automation som en hobby i 2014.

– Vi jobbet i Nordsjøen og hadde lange friperioder da det var rotasjon. Drømmen min hadde alltid vært å etablere egen bedrift, så vi startet med å ta på oss noen småoppdrag mens vi var i land. Vi syntes det var morsomt og etter hvert begynte vi å få veldig mange oppdrag, erindrer Søby.

Samtidig ble hele offshoresektoren rammet av nedgang og krise.

– Jeg merket hvilken vei det bar og tok alt jeg kunne få av oppdrag på land.

Det ble en utmattende periode i hans liv:

– Etter å ha vært i Scotland i tre-fire uker, bar det rett på jobb i Nord-Norge for egen bedrift. Det var ikke den mest familievennlige tilværelsen, erindrer Søby.

Bedriften han var ansatt i jobbet med subsea, å sette ned oljebrønner på havbunnen.

800 ansatte fikk sparken.

– Jeg fikk tilbud om sluttpakke i 2015 og takket ja.

Flyttet syltetøyfabrikk

Rett etter fikk han og SS Automation et stort oppdrag: Å flytte Nora syltetøyfabrikk fra Brumunddal til Elverum.

– Et gigantisk prosjekt. Men på den tiden var det fri tilgang på ingeniører som hadde fått sparken, så da var det bare å ansette folk.

Den første som fikk ansettelse var barndomskompisen og forloveren fra Løten, Simen Storsveen, som også hadde fått sparken. Han hadde jobbet i Aker.

Storsveen ble leid inn som teknisk sjef på Nora under avviklingen, og sørget for å flytte og få i gang maskinene på Elverum.

Han kom inn på eiersiden og er i dag service- og prosjektleder i firmaet. 38 år gammel, som de to andre eierne:

– Siden den gang har det ballet på seg. Kundelista vår har navn som Orkla, Tibor, Moelven og Mowi, sier Storsveen.

– Så, hva gjør dere?

– Vi lager styresystemer for industrien og tar på oss mekaniske- og elektrojobber, og driver med automasjon.

Ingeniørene i Hamar har blant annet laget et system som styrer et utlastingsanlegg for asfalt på båter på Vestlandet.

De har tatt på seg oppdrag i Norge, Sverige og Finland.

Og i Oslo ville firmaet Normann Olsen Maskin legge ned veiavdelingen sin.

– Så vi kjøpte delelageret, tok over hele agenturet og ansatte den selgeren som satt igjen alene. Dermed har vi fått de største asfalttilbyderne i Norge på kundelista vår, som NCC, Peab, Veidekke og Skanska, Men vi gjør også utrolig mye for «de små», som Stange Asfalt som ekspanderer voldsomt i Mjøsregionen. I vinter har vi hjulpet dem med å flytte en fabrikk som de har kjøpt, forteller Søby.

Orden i papirene

– Hvordan ser du på denne reisen som du har tatt, Søby?

– De første to årene tok jeg ikke ut lønn og de første fem årene var preget av fryktelig mye dugnadsarbeid. Det var utmattende, men det var en drøm og en glød som drev meg og de to andre videre. Vi fått et rykte og jobbene kommer nå til oss.

– Det startet jo med en drøm om å begynne med noe eget, men så merket jeg fort at dette klarte jeg ikke å gjøre alene. Nå har vi sågar ansatt en dyktig dame som er økonom og som har fått orden på papirene. Det var nemlig litt ... så som så i starten, sier Søby og ler.

– Alt gikk så fort, fra kjøkkenbenken til mange ansatte. Vi er teknikere og kanskje ikke så gode på papirarbeid, skyter Storsveen inn.

– Vi søker hele tiden etter å ekspandere, men i det siste så har vi forsøkt å holde litt igjen. Nå prøver vi å få satt organisasjonen vår, sier Søby.

– Det er klart: Når det bikket over en halv million kroner i måneden i lønnskostnader så begynte en å… tenke litt..