Gå til sidens hovedinnhold

Denne teknologien skal gjøre Storhamar bedre

Artikkelen er over 2 år gammel

Ny sensorteknologi skal gi publikum helt nye opplevelser i CC Amfi. Og gi Storhamar Hockey verdifull data.

– Her er matchpucken som skal brukes 19. februar mot Lillehammer, sier Innit-prosjektleder Stig Dayanandan.

Inne i pucken sitter en sensor som måler koordinater.

Og spillerne får installert chips i draktene.

– En revolusjon

Sensorer som måler spillernes hastigheter på isen og skuddhastigheter på pucken. Eller gir verdifull informasjon om spillet og spillernes bevegelser ute på banen. Framtiden har kommet til idretten.

– En hockeyrevolusjon på Hamar. Storhamar er nå trolig den mest digitaliserte klubben i verden, erklærer Dayanandan hos IT-selskapet Innit om det unike systemet som nå er montert i hallen.

IKT-selskapet Innit på Hamar har montert sensorer inne i CC Amfi som skal gi trenere og spiller, og publikum, ny informasjon man aldri før har fått på en norsk idrettsarena.

Innit har inngått partnerskap med finske selskapet Wishockey om teknologien, som i dag brukes på fem finske arenaer (Ilves, Tappara, Kärpät, TPS og HIFK), og som har vært testet ut i en allstarkamp i KHL i Kazan.

Storhamar får faktisk systemet før NHL, som også har vist interesse:

– Norge ligger nå langt foran Sverige på digitalisering av hockey. Med dette systemet på plass kan vi se og oppleve hockey på en helt ny måte både for spiller, trener, TV og fans/publikum.

Mange muligheter

Prosjektlederen demonstrerer systemet:

– Hva slags data vil trenerne og spillerne ha? Her er mulighetene mange, sier Dayanandan.

Slik fungerer det:

– Spillerne har brikke i drakten, og det er sensorbrikke i pucken. Tredimensjonale data (x-, y- og z-koordinatorer) samles inn via 20 locators, åtte på langsidene og to på kortsidene. Dataene er koblet inn i et nettverk som mates ned i en software.

Det er tid for demonstrasjon:

– Her har vi en hockeykamp i Finland, sier Dayanandan og drar opp en grafikk.

– Her ser vi puckkontroll, hvor langt spillerne og laget har gått i løpet av matchen eller perioden. Hvem som har det hardeste og raskeste skuddet. Jeg kan filtrere dataene på hver enkelt spiller eller på lagnivå. Såkalte heatmaps viser hvor spillet har foregått på banen. Nye statistikker under powerplay og faceoff gir en helt annen innsikt i spillet.

Dayanandan setter på en animasjon av en ferdigspilt kamp i ettertid.

– Vi kan levere data pregame, under kamp og postgamle på en hel ny måte. Via web, TV, hockey-live eller appen. Det er egentlig bare vi som er begrensningen.

– Hva slags nytte kan trenerne få ut av dette?

– Det er mye kult vi kan gjøre med dette systemet. Hver trener og trenerapparatet må finne ut hva slags informasjon de ønsker.

Full kontroll

Storhamars Ishockey-trener, Fredrik Söderström, ser også muligheter:

– Spennende. Det føles som idrettens framtid. Ute i verden begynner statistikk og digital oppfølging å bli hverdag. Det er ikke rart at vi henger oss på. Og nå kommer vi i toppen i norsk idrett på den teknologiske biten.

– Hva tror dere at systemet kan gi dere?

– Vi vet lite om hvordan dette vil påvirke vår hverdag, men vi har testet det under en kamp i Finland i høst. Man hadde full kontroll over hva spillerne gjorde under kampen. Dessuten: Å vise publikum hva som skjer er en spennende greie. Og for oss trenere gjelder det å plukke ut relevant fakta. Vi kan få en bedre oversikt over hva hver enkelt spiller gjør i løpet av en kamp.

– Man kan få ut bedre effekt av hver spiller. Hvilke spillere kan brukes og når. Hvem er pigg, hvem har høy fart og hvem jobber hardt. Vi kan få en helt ny forståelse av spillet.

– Et spennende initiativ, og ekstra kult at det er et lokalt firma som har kompetanse på dette som vi kan dra nytte av, sier Söderström.

Storhamar-spiller Mikael Dokken er ikke redd for å bli overvåket av sensorer:

– Teknonolgi er kommet for å bli, så det må vi bare akseptere. Greit å vite hvor man ligger og hvor man kan oppnå forbedringer, sier Dokken.

Populær hockey-app

Innit har også utviklet Storhamar Hockeys app, som blant annet brukes til kjøp av billetter. Den brukes også av Frisk, Ringerike og Manglerud.

Flere klubber skal være på vei til å bruke den Hamar-utviklede appen.

Selskapet vurderer også å lage spill eller dynamiske spillerkort ut fra sensordataene, som dukker opp i appen.